La Viena, Nu cu jalba, ci cu trimitere de la medic!

La Viena,
Nu cu jalba, ci cu trimitere de la medic!

0 413

La mai bine de un secol si jumatate distanta dupa Avram Iancu, romanii bat din nou drumul la Viena. Nu pentru audienta la Imparatul, ci pentru vizite medicale. Destinatia nu mai este Curtea lui Franz Josef ci stabilimentele Spitalului AKH din capitala Austriei, devenit aproape loc de pelerinaj pentru suferinzii romani. Cei cu bani, sa ne intelegem, care isi permit sa eludeze sistemul medical romanesc si merg sa se trateze la austrieci, singurii din zona care ofera garantia vindecarii. Seria deplasarilor VIP din motive medicale a deschis-o Traian Basescu, dupa ce seful statului a zis pas ofertei de a se lasa operat fie si de catre cei mai priceputi medici romani, stransi ciopor la capataiul patului de spital al presedintelui. Refuzul, care a parut multora la acea vreme un gest descalificant pentru medicina romaneasca si slujbasii ei, s-a dovedit mai tarziu o masura elementara de prezervare a sanatatii si chiar a vietii. Instaritii de la noi au dat si ei buzna pe portita deschisa de presedinte pentru a se opera la Viena, lasand in urma spitalele romanesti cu tot cu medicii lor pe care folclorul medical ii crediteaza cu mare pricepere. Insuficient ca sa protejeze un pacient impotriva infectiilor de tot soiul pe care le poate contracta intr-un spital romanesc sau contra cazurilor de malpraxis pentru care nimeni nu e niciodata vinovat in Romania.
Si Teo Trandafir a pleacat la AKH din foarte apreciatul Elias, din aceleasi motive. Daca tot are bani pentru operatie, de ce sa riste sa o faca in nenorocitele de spitale de la noi, unde si specialistii de prima mana par sa se fi imbolnavit de tarele sistemului medical romanesc. Dupa escapadele in Pandorf, oraselul de out-let-uri din apropierea Vienei, si romanii mai putin cunoscuti, dar cu ceva bani prin conturi, ingroasa numarul pacientilor de la AKH Viena, fericiti ca au gasit o cale de a scapa de stresul si riscul unei interventii chirurgicale in Romania. Cei care au ajuns prin Allgemeine Kranken Hospital Wien stiu ca pe holuri se vorbeste romaneste la fel de mult ca si germana. Cred ca, daca ar avea optiunea asta, asiguratii din Romania ar plati cu draga inima contributia la Sanatate, oricat de mare ar fi ea, in Austria, unde si-ar dori oricand sa se trateze in caz ca s-ar imbolnavi.
De curand, un amic a ajuns in regim de extrema urgenta la AKH, dupa ce medici priceputi de la o clinica din Cluj i-au ferfenitat stomacul cu interventii care ar merita din plin un proces de malpraxis. Omologii lor vienezi nu doar ca au curatat urmele mizeriei comise in spitalul clujean, dar au repus pe picioare un om caruia sistemul de la noi nu-i mai daduse nicio sansa de supravietuire. Pacientul se reface acum lent si – se pare – sigur, dar poarta sechelele fizice si psihice pe care i le-a lasat cutitul unuia dintre tipii cu faima de mare chirurg de la Cluj.
Banii au fost multi si inca n-a venit decontul operatiei propriu-zise. Pentru ca medicii de acolo opereaza pe bani, pentru care dau chitanta. Ca sa ajungi sa te operezi la Viena fara sa platesti trebuie sa demonstrezi ca boala ta nu poate fi tratata in Romania sau, in caz contrar, sa obtii o hartie de la Ministerul Sanatatii cum ca esti caz de maxima urgenta si esti in coada programarilor. Doua conditii pana la bifarea carora ai toate sansele sa te cureti.
Urmasii lui Avram Iancu nu mai sunt purtatori de jalbe, ci de trimiteri si scrisori medicale.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.