Protectia mediului bate la poarta SUA

Protectia mediului bate la poarta SUA

0 157

Fiecare american va resimti, in curand, efectele incalzirii globale, indiferent in care “county” locuieste, cel mai mult avand de suferit copiii si cei in varsta sau bolnavii cronici.
Se stie ca americanii nu sunt semnatari ai tratatului de la Kyoto, ca asa au vrut muschii lor prin drogatul G.W.Bush.
Dar uite ca i-a ajuns si pe ei.
Astfel, Agentia Americana de Protectia Mediului da publicitatii un raport in care arata ca, in ritmul actual de poluare, nu va exista regiune in SUA care sa nu fie afectata de schimbarile climaterice, efectul fiind mai grav resimtit de copii si batrani, mai ales in zonele de coasta.
Raportul da si date concrete, obtinute atat pe baza cercetarilor in teren, cat si a simularilor pe calculator. Conform acestora, pana in 2050 temperatura globala va creste cu 2 grade, iar, in ritmul pastrarii actualului nivel de poluare, pana la sfarsitul secolului aceasta temperatura va creste cu 7,5 grade Celsius.
Va domina degradarea calitatii aerului, vor inunda apele uscatul, iar mancarea va deveni un pericol prin contaminare, la fel ca si apa. Se va constata o inmultire peste acceptabil a insectelor, mai ales a gandacilor.
Pentru inceput se prevede ca 10% din populatia SUA va avea de suferit, cu referinta la viitorul apropiat. Dar intamplarile recente din diferitele zone ale Americii demonstreaza ca acele timpuri au si sosit. Sa ne amintim ce vedem pe micile ecrane: uragane pustiitoare, inundatii interminabile, incendii devastatoare si de necontrolat, toate in acelasi timp in diferite regiuni.
Imi permit sa parafrazez: Natura nu bate cu batul.
Este cazul ca, pe plan global, sa se ia masuri de impacare cu mama Natura, ca urmasii urmasilor sa nu se pomeneasca traind nici macar pe planeta maimutelor, ci pe cea a gandacilor pustiitori.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.