Moartea la Venetia si Decesul la Napoli

Moartea la Venetia si Decesul la Napoli

0 235

Daca o ziarista smeada, guresa si bagareata nu e neaparat tiganca imputita doar pentru ca presedintele Basescu o califica astfel intr-o conversatie privata cu consoarta, doua tigancuse inecate si abandonate pe plaja sub soarele napoletan au toate sansele sa puta la scurta vreme de la incident. De parca recent demarata campanie de amprentare nu degaja un suficient de puternic iz rasist. Dar, asemenea deciziei Curtii Constitutionale romane de a nu considera discriminatoare remarca prezidentiala, se va gasi o instanta italiana care stabileasca fara contestatii ca gestul napoletanilor de a-si continua baia de soare si distractia in preajma lesurilor amenintate de putrefactie nu are nimic morbid sau degradant.
La eventuala sentinta in favoarea cetatenilor italieni agresati pe plaja de-acasa ar putea fi anexata si o analiza organoleptica care sa confirme agresiunea olfactiva si vizuala a lesurilor indecente si prost plasate. Bine rastalmacita de catre ziaristii peninsulari care ne urasc sistematic si nediscriminatoriu in campanii de presa, linistea si indiferenta cu care italienii si-au continuat ziua de plaja alaturi de cadavrele tiganesti ar fi chiar o dovada irefutabila ca cetateanul onest din Cizma nu poate fi suspectat de rasism. Sceneta macabra de pe plaja de langa Napoli este o mostra cetateneasca despre cum nici pestilenta unor invadatori nedoriti nu poate descuraja ospitalitatea si aplecarea italiana spre comuniune.
Doar un carcotas ar putea sa remarce ca napoletanii nu sunt cei mai potriviti pentru a ilustra reactia italiana la contactul olfactiv cu imigratia. Iar un carcotas cinic ar observa ca nasul napoletan nu mai este un revelator fiabil de cand locuitorii Neapolelui traiesc sub ferestre cu maldarele de gunoaie dupa ce mafia locala a marit tarifele de exploatare a haldelor din suburbii. Mirosul napoletan este anesteziat de cand localnicii isi adulmeca de luni in sir propriile deseuri aruncate in strada direct de pe geam. La Napoli, motivatiile de divort nu mai includ de la o vreme consacratul refuz al masculului de a duce gunoiul.
Episodul de pe plaja arata cum, in graba lor de a pune o batista pe tambalul amprentarilor, italienii au folosit un prosop de baie.
Din toata tarasenia s-ar putea chiar extrage si un ce castig beletristic. Romancierul Thomas Mann a avut nevoie de toata abilitatea literara pentru a convinge posteritatea ca Moartea este un ingredient constitutiv al fetidului peisaj venetian. Moartea la Venetia si-ar gasi un corespondent pe masura in sudul Italiei. Unde niste gazetari cu oarece talent ar incropi dosarul de presa Deces la Napoli ai carui eroi, niste italieni obisnuiti surprinsi in week-end, acopera tandru cu un prosop de baie lesurile a doua tigancuse din apropiere, ca sa alunge mustele din preajma cosului de picnic.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.