Alimente periculoase

Alimente periculoase

0 150

Formula chimica a acrilamidei se pare ca poate declansa cancerul si influenta negativ reproducerea. Aceasta substanta se gaseste in mai multe alimente, printre care toasturile sau diferitele sortimente de fulgi din cereale, folositi la prepararea micului dejun.
Organizatia “Foodwatch” a efectuat un test in acest sens. Au fost supuse studiului de laborator 13 sortimente de chipsuri, din cele cu un dever mare, mai ales printre copii si adolescenti. La sase dintre acestea s-a constatat o crestere a procentului de acriloamida in comparatie cu cel de anul trecut, doar la patru dintre sortimente producatorii prezentand o diminuare.
Cele mai nocive din acest punct de vedere s-au dovedit a fi bio-chipsurile “Organic Paprica” sub diferitele variante, acestea continand acrilamida in cantitate de circa 1.000 micrograme/kilogram.
In urma acestor studii si teste, Organizatia Mondiala a sanatatii recomanda sa nu se consume intr-o zi mai mult de un microgram acrilamida pe fiecare kilogram de greutate corporala.
Iata inca un semnal de atentionare/alarma in legatura cu ce, cat si cum mancam si, mai ales, ce dam copiilor ce sa manance, chiar daca anumite alimente sunt al naibii de gustoase, atragator ambalate, hranitoare si accesibile ca pret.
Caci numai noi insine putem decide asupra modului de pastrare a sanatatii noastre, alegand sau respingand anumite alimente.
In acest sens ar trebui sa ni se puna la dispozitie mult mai multe elemente de identificare, mai ales cand este vorba, la modul general, de produsele procesate din carne, lapte, cereale sau bauturi energizant-racoritoare, in fond a tuturor produselor alimentare procesate industrial si continand tot felul de conservanti si alte elemente de infrumusetare sau de gust, fapt ce, din pacate, autoritatile de resort nu se grabesc sa o faca, prin impunerea unor norme bine conturate, atat la fabricarea, cat si la comercializarea unor asemenea produse.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.