Binefacerile coacazului negru

Binefacerile coacazului negru

0 155

Coacazul negru sau “Ribes nugrum” este cunsocut din cele mai vechi timpuri , fiind apreciat pentru multiplele sale calitati. A fost folosit sub diverse forme atat de catre vechii greci si romani, cat si de geto-daci.
Este un arbust inalt de 1,5 -2 m, avand scoarta cenusie-galbuie, fiind lipsit de spini. Infloreste primavara, facand cate 10-15 flori verzui pe fiecare planta , din care iau nastere apoi fructele, care atunci cand sunt coapte, se prezinta ca niste bobite negre dispuse in ciorchine. Cultivarea sa in gradini a inceput cam prin secolul al XVI-lea, pentru prima data in Franta , de unde, in scurta vreme, s-a extins in toata Europa, America de Nord, Asia si Australia. In decursul anilor s-a depus o munca de selectie riguroasa, obtinanadu-se, astfel, soiuri cat mai productive, mai bogate in principii nutritive.
Fructele coacazului negru sunt foarte bogate in vitamina C (200 mg.%), din acest punct de vedere fiind la fel de valoroase ca si frunzele de patrunjel. O calitate in plus a acestui fruct este aceea ca vitamina C pe care o contine isi pastreaza un timp mai indelungat proprietatile, datorita lipsei unei enzime specifice (ascobinoxidaza) care oxideaza vitamina C. Bobitele de coacaze contin cantitati insemnate de vitamina B1 si B2, rivalizand din acest punct de vedere cu ciresele, portocalele, merele, perele, piersicile, etc.
Tot atat de valoroase sunt si in privinta carotenului (250 mg %) si a vitaminei PP. Prin consumarea unei bobite de 40 g. zilnic un om adult isi asigura intreaga cantitate de vitamine necesara organismului. In schimb, valoarea calorica este printre cele mai scazute, respectiv 46 de calorii la suta, fiind recomandate in alimentatia diabeticilor si a celor care au nevoie de regim hipocaloric. Totusi, slaba valoare calorica este compensata din plin de continutul bogat in saruri minerale:potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier si clor. La acestea se adauga continutul destul de ridicat in microelemente, iod, cupru, mangan, zinc si cobalt, precum si insemnate cantitati de enzime deosebit de valoroase in asimilarea albuminelor, grasimilor si a hidratilor de carbon.
Calitatile farmaceutice atat ale fructelor, cat si ale frunzelor de coacaz au fost descoperite inca din secolul al XVII-lea, fiind folosite in tratarea unor boli. In acest scop, sucul natural de fructe este intrebuintat in doze de 200 ml, timp de 20 de zile, ca stimulent al secretiilor stomocale, in marirea apetitului si calmarea colicilor abdominale, in tratatrea gastritelor cronice hipoacide, a ulcerelor duodenale si a colitelor de putrefactie.
Administrat timp de 3 saptamani cate 0,5 l pe zi , inainte de masa, da rezultate bune in tratamentul unor boli hepato-biliare, in hepatitele cronice, si in calculozele biliare.
Sub forma de ceaiuri, frunzele si frctele uscate se folosesc in tratamentul nefritelor cronice, pielonefritelor si a calculilor renali. Fructele de coacaz negru au dat rezultate incurajatoare in aterocleroza si hipertensiune arteriala. Pentru aceasta este indicat ca timp de trei saptamani sa se consume zilnic cate un litru de suc natural. Dupa o pauza de zece zile, tratamentul poate fi reluat. In calmarea unor tulburari neuro-psihice, a migrenelor, a surmenajului si oboselii, fructele de coacaz dau, de asemenea, rezultate foarte bune. Sucul de coacaze constituie si un tonic excelent pentru refacerea organismelor convalescente, debilitate etc. precum si in combaterea anemiilor.
Datorita muliplelor sale calitati, coacazul negru este considerat un arbust minune.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.