Cum ne recuperam banii pentru taxa auto?

Cum ne recuperam banii pentru taxa auto?

0 144

Persoanele care solicita restituirea taxei de prima inmatriculare trebuie sa depuna o cerere, la Trezorerie sau la administratia financiara, insotita de documentul doveditor al platii taxei, copia cartii de identitate si a certificatului de inmatriculare a autovehiculului, precum si sa prezinte aceste acte in original, urmind ca in termen de 45 de zile taxa sa fie returnata, potrivit ordonantei de urgenta pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2008.
Executivul a decis, in luna aprilie, introducerea taxei de poluare auto, calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon si de noxe, aceasta urmind sa inlocuiasca, la 1 iulie 2008, taxa de prima inmatriculare aflata in vigoare. Dupa noua grila, taxa creste pentru masinile noi vandute in Romania, in timp ce valorile scad la jumatate pentru autovehiculele Euro 1 si Euro 2 cu motoare de pina in 2.000 de centimentri cubi, taxa ramanind totusi mai mare pentru automobilele vechi de import.Plenul Senatului a adoptat, in luna mai, un proiect de lege initiat de PDL care prevede anularea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule si restituirea sumelor incasate din aceasta taxa, in termen de 90 de zile de la depunerea solicitarii. Plenul Senatului a adoptat si un amendament primit din partea Comisiei economice, potrivit caruia Ministerul Economiei si Finantelor este obligat sa restituie persoanelor fizice si juridice indreptatite sumele incasate prin taxele speciale pentru autoturisme si autovehicule, in termen de 90 de zile de la depunerea solicitarii de catre acestea.

In ordonanta se precizeaza ca statul va restitui diferenta de taxa auto rezultata din suma platita potrivit reglementarilor din Codul Fiscal si noua taxa de poluare auto. Comisia Europeana a trecut, la finele lunii noiembrie 2007, la a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei in cazul taxei de prima inmatriculare si a cerut Guvernului sa modifice taxa auto pina la inceputul anului 2008.
Astfel suma va fi restituita in termen de 45 zile, conform Codului de Procedura Fiscala, si doar pe baza unei documentatii complete depuse de catre solicitanti la administratia fiscala, care trebuie sa includa copia chitantei pentru plata taxei auto si o cerere-tip de restituire a diferentei. Organul fiscal va avea un program informatic prin care se va calcula diferenta de taxa, iar suma va fi rambursata in cont bancar sau in numerar. Comisia a cerut Romaniei sa stabileasca un cuantum mai mare al taxei de prima inmatriculare in cazul masinilor mai slabe din punct de vedere al tipului de catalizator euro folosit, ca taxa sa scada mai mult in functie de vechime in cadrul aceleiasi grupe euro si ca procedura de contestare sa fie extinsa si mai clar stabilita. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, i-a anuntat pe membrii Guvernului, in luna ianuarie, ca procedura de infringement va fi suspendata total atunci cand noua formula a taxei auto va fi aprobata de Parlament. Senatul a fost prima Camera sesizata, forul decizional in privinta acestui act normativ fiind Camera Deputatilor. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat atunci, ca reactie la decizia Senatului, ca Guvernul a reglementat deja problema returnarii taxei auto, prin ordonanta de urgenta care introduce taxa de poluare auto.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.