Libertatea cugetului ?

Libertatea cugetului ?

0 148

Nu ajung belelele care au cuprins lumea (europeana) de cand pretinde ca a inceput sa se civilizeze – razboaie de cucerire (cele de aparare n-au prea avut spor) in care fiecare vroia sa-l bata pe celalalt ca sa-i dea meditatii cum sa puna zarzavatul in ciorba, apoi declansarea altor epidemii gripante ale motorului societatii, si, nu in ultimul rand, existenta, prin Biserica, a Inchizitiei, un fel de stalinism mascat – ca dam mai nou peste ciupercile otravitoare ale libertatii cugetului in ce priveste relatia cu Supremul.
Tot din vina Bisericii – mai vechi si mai nou comandant suprem in relatia cu publicul – si a larghetei (ingaduintei? care este interesul?) in anumite privinte – contrabalans la unele interdictii dogmatice depasite, stabilite de asa-zisii oameni “unsi”, dar in contrast cu Spiritul Divin si viziunea sa? – au aparut droaie de secte printre oameni tot mai debusolati de intamplarile mersului de neinteles vreunei logici instinctuale, punand stapanire pe gandirea si, ce este mai rau, comportamentul unui grup mai mare sau mai mic.
Nu a fost suficienta divizarea Crestinismului in principalele ramuri ale unui arbore cu frunzele susurad mai mult frica si spaima decat soaptele comportamentului spre impacarea cu sine si cu aproapele.
Au aparut secte si subsecte, toate bazate pe Cartea Sfanta (in fond scrisa tot de om), dar cu schimbari in litere si fapte care induc smoala si pucioasa.
Ultima piesa dintr-o infinitologie de intamplari dezagreabile (ca sa nu dau cu parul exprimarii) este cea inscenata in Cehia, in care o mama sectanta si-a inchis copiii in beci, in custi, chinuindu-i prin schingiuiri inchizitoriale, ca sa indeparteze raul din ei. Asta la indemnul unor co-sectanti. Dar grozavia ne apare prin inghitirea, de catre membrii ai grupului, a unor bucati de carne taiate de mama din propriii copii, pe viu. Iar aceasta mama nu se trage dintr-un trib de canibali, ci este produsul civilizatiei, fiind si absolventa a studiului psihiatriei.
Cica in fiecare om zace samburele criminalitatii, zic psihiatrii. Dar daca te duci la vreunul din acestia sa te consulte, nu stii, dupa cinci minute (din care trei sau patru trec cu scriptologia prin registre si fise), daca medicul nu este mai bolnav ca tine.Iar libertatea oferita de democratie este prea larga pentru a mai putea fi controlata de ratiune.
Oricum, dupa asemenea semnale si semnale, ar fi cazul ca autoritatile cazate de crestinism sa diminueze drastic permisiunea existentei sectelor, chiar si pana la disparitia lor. Iar Crestinismul ar fi cazul sa-si impace drumurile.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.