Puscaria Codlea: tururi virtuale vs. escapade reale

Puscaria Codlea: tururi virtuale vs. escapade reale

0 160

Puscaria de la Codlea a devenit Penitenciarul de Maxima Expunere, dupa ce imaginile filmate in interior de un puscarias cu telefonul mobil au fost postate pe un site de catre amicul unui detinut. Stabilimentul codlean se mai poate numi de Maxima Siguranta doar pentru operatorii si fotografii amatori care isi ispasesc pedepsele in spatele gratiilor. In sensul ca filmatul si fotografiatul sunt operatii permise, sigure, protejate, nu te deranjeaza nimeni, nici macar pentru drepturi de autor. Cine are un telefon mobil – dar cine n-are la Codlea? – este liber sa surprinda cate instantanee doreste din viata de zi cu zi a celulelor.
Este primul caz in care imaginile capturate in interior ajung sa fie expuse la indemana navigatorilor pe Internet si de aici, prin mijlocirea presei, in vazul si auzul publicului larg. Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov au analizat imaginile postate pe Internet si continua investigatiile pentru a determina exact vina detinutului si gravitatea faptei sale in functionarea institutiei.
Este, fara indoiala, grav ca imagini cu amplasamentul gheretelor de paza si al celorlalte componente ale locatiei concentrationare au ajuns publice. Am vazut, in schimb, imagini autorizate luate in diverse puscarii din tara mult mai graitoare despre felul de viata al puscariasilor si despre conditiile mizere din celule decat cele de la Codlea. Faptul ca parnaiasul cu veleitati de fotoreporter si-a pozat boarfele din celula si rafturile de carti din biblioteca cu telefonul mobil este insa infinit mai benign decat uzul de telefon din partea unui interlop sau proxenet care continua sa-si conduca banda sau prostituatele de la zdup. Imagini precum cele expuse recent are, cred, orice posesor de telefon de la penitenciarul Codlea, dornic sa-si arhiveze experienta sejurului la puscarie. Cele care au declansat ancheta procuraturii au in plus doar vina de a fi devenit publice.
Cum ajung telefoanele in interior este o alta problema, imposibil de rezolvat, deocamdata, de catre conducerea institutiei, care s-a plans in mai multe randuri de neputinta sistemului in fata ingeniozitatii de care dau dovada cel inchis si rudele acestuia cand e vorba sa introduca obiecte nepermise in puscarie. Cozonacii si tocanitele de tot felul sunt ascunzatori pe care au inceput sa le cunoasca si gardienii.
Va sa zica, Penitenciarul Codlea nu mai are secrete pentru internautii curiosi. Oricum, este mult mai bine ca acestia pot sa faca acum un tur virtual prin puscarie decat sa se-ntample ca in urma cu cativa ani, cand interlopi periculosi chipurile incarcerati faceau tururi cat se poate de reale prin discoteci si baruri, cu acordul conducerii inchisorii. Cazul evadarii trucate a infractorului periculos Florin Comanaru, zis Bostoaca, ramane un mare numar de magie in zeghe performat de gardienii de la Codlea.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.