Majorarea salariilor la preoti

Majorarea salariilor la preoti

0 144

Deputatii au adoptat, miercuri, proiectul de lege privind modificarea Legii privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, prin care au majorat cu 10% cuantumul sprijinului primit de clericii care nu au statut de demnitate publica si cu 25 % sprijinul acordat clericilor din unitatile sarace.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, cu 180 de voturi „pentru”, 11 voturi „impotriva” si 11 abtineri, proiectul de modificare a Legii nr.142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului, potrivit caruia cuantumul salariului personalului clerical care nu detine statut de demnitate publica este majorat cu 10%, iar sprijinul acordat preotilor din mediul rural cu 25%.
Deputatii au marit si indemnizatiile primite de personalul din conducerea cultelor asimilate functiilor de demnitate publica, prin corelarea sumelor propuse de Senat cu prevederile OUG 10/2008, care prevede o majorare a indemnizatiilor cu 4,5%.
Astfel, Patriarhul Danielva incasa, dupa intrarea in vigoare a prevederilor acestui proiect votat de deputati, o indemnizatie in valoare de 8.357 de lei, un arhiepiscop ajutor sau un mitropolit – 7.698 de lei, un arhiepiscop sau un sef de cult – 7.244 de lei, un episcop – 6.629 de lei, un episcop vicar sau un arhiereu-vicar – 6.342 de lei.
Deputatii au fost de acord si cu suplimentarea numarului maxim de posturi pentru pesonalul din conducerea cultelor, cu doua locuri de mitropolit si cinci de episcop.
Potrivit anexelor proiectului legislativ adoptat de plenul Camerei, deputatii au decis ca sprijinul lunar la salarizarea personalului din conducerea cultelor si unitatilor de cult, altul decat cel asimilat functiilor de demnitate publica, dar si sprijinul acordat personalului clerical, sa fie majiorat cu 10%. Pe langa aceasta majorare, deputatii au aprobat si majorarea cuantumului sprijinului lunar cu 4,5% incepand cu luna aprilie, prevazut de OUG 10/2008.
Astfel, un vicepresedinte de uniune, un vicar administrativ sau general sau un prim rabin vor avea un sprijin lunar de 1.883 de lei, un secretar patriarhal, un inspector general bisericesc sau un vicar eparhial sau episcopal -1.635 de lei, in timp ce secretarii la Cancelaria Patriarhiei, consilierii, secretarii si inspectorii eparhiali, exarhii si protopopii vor primi cate 1.134 de lei. Staretii si egumenii vor incasa lunar un ajutor de la stat in valoare de 853 de lei, pe langa salariu.
Un preot, diacon, rabin, imam sau oficiant de cult va primi un sprijin lunar de 843 de lei daca are studii superioare si detine gradul I, cei cu gradul II vor primi 710 lei, iar debutantii 634 de lei. Personalul clerical cu studii medii va primi un sprijin lunar cuprins intre 586 si 618 lei, in functie de gradul detinut.
Deputatii au mai decis majorarea posturilor clericale, cu cinci locuri de consilier eparhial si noua locuri la personalul clerical cu studii medii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.