Fumatul dauneaza foarte grav sanatatii

Fumatul dauneaza foarte grav sanatatii

0 141

Toata lumea stie ca fumatul dauneaza grav sanatatii. Pentru a-i determina pe oameni sa fie constienti de acest lucru s-au pus in aplicare tot felul de metode, de la inscrisuri tot mai mari pe pachetele de tigari pana la poze cu urmarile acestui viciu. Tote insa in zadar, oamenii parand neinteresati de sanatatea lor. Pentru a incerca sa mai traga un semnal de alarma asupra riscurilor pe care fumatorii si le asuma, in lucrarea Journal of the National Cancer Institute, aparuta in Statele Unite, s-a creat o noua harta a riscurilor de mortalitate in care se arata faptul ca fumatul scurteaza viata oamenilor cu cel putin cinci ani.
In ceea ce priveste barbatii fumatori, riscul de a deceda de cancer pulmonar este, dupa varsta de 60 de ani, mai ridicat decat cel de a muri din cauza unei maladii cardiovasculare, potrivit noii harti. In schimb, pentru barbatii care nu au fumat niciodata, probabilitatea de a deceda de o maladie cardiovasculara depaseste riscul de a muri din cauza unui cancer pulmonar, de colon sau de prostata, la orice varsta.
Fumatorii prezinta de zece ori mai multe probabilitati de a muri de un cancer la prostata sau la colon. In cazul femeilor care fumeaza, riscurile de a deceda din cauza unui cancer pulmonar sau a unei maladii cardiovasculare sunt mai ridicate pana la varsta de 42 de ani fata de probabilitatea de a muri din cauza cancerului mamar. Femeile care nu au fumat niciodata prezinta riscuri egale de a muri din cauza unui cancer pulmonar sau mamar pana la varsta de 60 de ani.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.