Mancare sanatoasa pentru trup sanatos

Mancare sanatoasa pentru trup sanatos

0 165

Mancarea, pentru om, poate fi asemuita cu un combustibil pentru motor. La ambele sunt necesare, pentru o buna functionare, produse de calitate. Astfel, pentru organism, mancarurile grele, pe baza de sosuri si prajeli, sunt un prost combustibil. De cate ori nu ati simtit, chiar daca v-a placut mancarea si nu ati exagerat cantitativ, ca v-a picat ca un bolovan la stomac, senzatia persistand vreme destul de indelungata. Aceasta inseamna ca a fost o asa-zisa “mancare grea”, pe care trebuie sa o evitam cat mai mult posibil.
In schimb este indicat sa mancam carne pe cat posibil fripta sau fiarta, evitand grasimile, char si pe cele vegetale, daca nu sunt neaparat necesare, si incercand sa consumam legumele si, mai ales, fructele in stare cruda, sub forma de diferite salate, pentru ca acestea sa nu-si piarda, prin fierbere, vitaminele.
In legatura cu fructele, oamenii de stiinta indica sa fie consumate pe cat posibil pe stomacul gol. In caz ca sunt consumate imediat dupa mese, mai ales cand mancarea a fost grea si zaboveste in stomac mai mult timp, impreuna cu aceasta stau si fructele mai mult timp acolo, producand, prin fermentare, alcool, acesta putand duce la imbolnaviri de ciroza, chiar daca persoana nu este consumatoare propriu-zisa de alcool.
In ce priveste somnul de dupa masa, acesta este complet gresit, chiar daca o masa, mai ales cu alimente “grele”, provoaca lene in organism si dorinta de a trage puisorul acela mic de somn, de o jumatate de ora. In locul acestuia este de preferat o plimbare.
Astfelputem incerca sa ne mentinem trupul cat mai sanatos, cu urmari benefice asupra fizicului.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.