„Doneaza sange. Arata ca iti pasa!”

„Doneaza sange. Arata ca iti pasa!”

0 145

Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania organizeaza, luni, 2 iunie, o noua campanie de donare de sange la toate centrele autorizate din tara. Sub deviza „Si noua ne pasa”, campania a fost organizata din cauza crizei acute de sange din domeniul sanitar.
Astfel, toti brasovenii cu varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani, pot dona sange luni, 2 iunie, la Centrul de Transfuzii din Brasov, de pe str. V. Babes, nr. 21, de langa Ambulanta.
Organizatorii campaniei aduc la cunostinta celor care doresc sa doneze sange faptul ca donarea nu are nici o repercusiune asupra sanatatii donatorului. La o donare se recolteaza 450 ml. de sange, o cantitate ce se reface, ca volum, in doar cateva ore, iar la nivel celular, in doua saptamani. Trusa utilizata pentru fiecare donare este sterila si de unica folosinta, astfel ca nu exista riscul contaminarii cu vreun virus.
Inaintea donarii, insa, fiecare persoana va trebui sa raspunda la cateva intrebari legate de starea de sanatate, iar potentialii donatori vor fi supusi si unui control medical. Nu pot dona sange cei care au avut hepatita (de orice tip), sau alte boli contagioase ca TBC sau sifilis, cei care au avut sau au probleme cu inima sau au diabet zaharat.
Donatorii vor beneficia si de cateva avantaje si anume, o serie de analize gratuite: RH, grupa sanguina, Hepatita B, C; HIV (SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice). Pe langa toate acestea, donatorii primesc si sapte bonuri de masa, in valoare de aproximativ 50 RON.
Statisticile arata ca Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri in Europa la capitolul donatori de sange. In tara noastra doar aproximativ 17 romani din 1000 doneaza sange, comparativ cu alte tari in care procentajul donatorilor este de 50% raportat la populatia cu varsta cuprinsa intre 20-60 de ani.

L.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.