Telina (Apium graveolens)

Telina (Apium graveolens)

0 197

In medicina noastra populara, zeama stoarsa din frunzele proaspete, vinul de telina si siropul obtinut in miere erau leacuri la mare pret pentru redobandirea vigorii, vindecarea bolilor de piele si a reumatismului, combaterea sterilitatii si a bolilor batranetii.
Se cultiva sub doua forme: telina pentru frunze si pentru radacina.
Telina contine vitamina A, B, C, K, PP, dar si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu etc. In scop terapeutic, se folosesc radacinile tuberizate, frunzele si semintele cunoscutei legume.
Telina poate fi utilizata si sub forma de decoct sau tinctura. In functie de problema cu care va confruntati, apelati la forma de utilizare care va este cea mai utila. Va prezint mai jos cateva din utilizarile telinei sub diferite forme.
• Sterilitate (la femei si barbati), impotenta hormonala – se bea in fiecare zi o jumatate de pahar de suc din frunze de telina dimineata si jumatate de pahar seara, in cure de minimum o luna.
• Scade tensiunea arteriala. Telina contine substante care echilibreaza presiunea sangelui.
• Detoxifica organismul. Daca se poate, cat mai multa telina in stare cruda. Consumul de telina creste nivelul imunitatii.
• Anemii: Telina ajuta la obtinerea un echilibru al valorilor fierului si magneziului din organism si datorita continutului de minerale, calciu si magneziu.
• Scade colesterolului.
• Amenoree – Se prepara un macerat in vin din frunze de telina, in care se adauga seminte zdrobite de marar (zece linguri de seminte la un litru de preparat). Se iau 2-3 linguri din acest vin medicinal inainte de mesele principale. Un tratament dureaza o luna, cu zece zile de pauza, dupa care se poate relua.
• Boli de rinichi cronicizate – Datorita proprietatilor diuretice, telina se poate folosi si in tratarea afectiunilor renale (colica, litiaza), cardiace (edeme cardiace) si pentru diabetici (are proprietati hipoglicemice).
Se bea ¼ pahar de suc de telina inaintea meselor principale. Tratamentul are o durata de 3 saptamani, cu 1 saptamana de pauza.
• Cura de slabire – o jumatate de pahar de suc de frunze de telina baut inainte de masa cu 20 de minute are un efect de inhibare a apetitului alimentar. Mai mult, efectele diuretice ale telinei provoaca eliminarea apei din tesuturi, ducand la o scadere in greutate rapida.
• Reumatism, guta – se beau 1-2 pahare de suc de telina pe zi, vreme de 21 de zile. Este un tratament cu efecte terapeutice foarte puternice, mai ales asupra persoanelor varstnice.
• Boli de piele – efectele diuretice, detoxifiante, reglatoare hormonal ale telinei o recomanda ca un exceptional remediu in bolile de piele cele mai diverse. Se consuma sub forma de suc, 1-2 pahare pe zi, in cure de lunga durata (24 de zile minimum).
• Cura cu suc de telina verde este recomandata in acneea juvenila rebela, in psoriazis, in vitiligo, in eczemele alergice.
M.P.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.