Todorusele prevestesc Rusaliile

Todorusele prevestesc Rusaliile

0 174

Todorusele sau Todorusalele este o sarbatoare aflata la jumatatea distantei temporale dintre Paste si Rusalii menita sa prevesteasca marea sarbatoare ce-i va urma dupa 24 de zile.
In credinta populara, acestea sunt niste fapturi asemanatoare Ielelor, care umbla pe pamant in aceasta perioada a anului.
In aceasta zi magica, Todorusele iau in primire de la Caii Santoaderului, patronii primaverii, prerogativele puterii pentru anotimpul care vine. Dat fiind acest lucru, impactul asupra naturii si a oamelnilor este deosebit de puternic: oamenii pot fi ologiti daca duhurile trec in zbor deasupra lor, iar plantele de leac sunt afectate. In special in cazul celor care sunt considerate apotropaice, adica folosite in lupta impotriva acestor demoni (pelin, frasinica, dumbravnic), se recomanda, inainte de rasaritul soarelui, culesul ritual, pentru ca oamenii sa se poata apara de duhurile rele.
Scopul principal al aceste sarbatori este de prevestire, de avertizare in legatura cu duhurile ce vor bantui pamantul: „ca sa stie oamenii ca vin Rusalele, spre a se feri de ele“.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.