Romania gazduieste olimpiada internationala de filosofie

Romania gazduieste olimpiada internationala de filosofie

0 132

Romania gazduieste in perioada 18 – 22 mai, la Iasi, a XVI-a editie a Olimpiadei Internationale de Filosofie (International Philosophy Olympiad/XVI IPO). Competitia se adreseaza elevilor din invatamantul liceal si se desfasoara sub auspiciile Federatiei Internationale a Societatilor de Filosofie (FISP), dupa cum se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul guvernului.
Editia din acest an reuneste un numar record de participanti: 53 de elevi si 43 de cadre didactice din 23 de tari (Argentina, Austria, Bulgaria, Coreea de Sud, Croatia, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, India, Israel, Italia, Japonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Rusia, Slovenia, Turcia, Ungaria si Romania). Fiecare stat poate inscrie doi concurenti, cu exceptia tarii gazda care are dreptul la zece elevi. Astfel, lotul Romaniei este compus din primii zece clasati la etapa nationala a olimpiadei de filosofie.
Concursul s-a desfasurat luni, 19 mai, la Colegiul National „Costache Negruzzi“ si a constat in redactarea unui eseu filosofic, intr-una din limbile de circulatie internationala.
Competitia a fost infiintata in 1993 din initiativa unui grup de profesori din Bulgaria, Germania, Polonia, Romania, Turcia si Ungaria si este oficial recunoscuta de UNESCO. Romania a participat la toate cele 15 editii de pana acum si a mai fost stat-gazda in 1998, la Brasov.
Anului 2008 este considerat An European al dialogului intercultural, motiv pentru care tema „Filosofia-spatiu al dialogului intercultural” a fost aleasa ca element central al dezbaterilor si meselor rotunde la care vor lua parte atat elevii, cat si profesorii.
Acestia vor avea si posibilitatea de a face turul catorva dintre manastirile din nordul Bucovinei, in cadrul vizitei „Bucovina – spatiu al patrimoniului cultural romanesc si universal“ ce se va desfasura in cursul zilei de azi.
Festivitatea de premiere va avea loc joi, 22 mai, ora 10.00, la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi“.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.