Romanii devin automat donatori dupa moarte

Romanii devin automat donatori dupa moarte

0 137

O decizie a Senatului Romaniei, luata in urma cu cateva zile, aduce beneficii uriase pietei transplanturilor in Romania si va da serios de furca mentalitatii mioritice privind integritatea corpului dupa moarte. Senatorii au inlaturat o piedica uriasa in calea efectuarii transplanturilor, care a blocat pana in prezent prelevarea de organe si, in acelasi timp, speranta de viata a multor suferinzi din Romania. Prin recenta hotarare, orice persoana care nu-si exprima in mod explicit in timpul vietii refuzul de a permite medicilor sa-i preleveze organele dupa moarte devine in mod automat donator cand functiile sale vitale au incetat. In acest fel, personalul medical nu mai are nevoie de acordul familiei pentru recoltarea diverselor organe de la pacientii victime ale accidentelor rutiere sau ajunse, intr-un fel sau altul, in moarte cerebrala.
Masura legislativa este de ani de zile in vigoare in tarile cu civilizatii puternice din Europa. Spaniolii trec drept europenii cei mai favorabili transplanturilor, cu o rata extreme de mare a donatorilor care accept, eventual prin intermediul apartinatorilor, sa li se recolteze organele in circumstante precum cele de mai sus.
In urma cu cateva luni, la Brasov se inregistra o premiera prin participarea unor medici de la Spitalul Clinic de Urgenta, alaturi de specialisti din strainatate, la interventii de acest gen. Familiile a trei adolescenti, decedati in conditii tragice, au gasit puterea de a trece peste durerea cumplitei pierderi si de a permite doctorilor sa preleveze victimelor diferite organe, pentru a salva suferinzi aflati de multa vreme si fara speranta pe liste de asteptare.
Cei care nu doresc sa li se preleveze organele dupa moarte trebuie sa-si inregistreze in timpul vietii si in mod explicit refuzul la medicul de familie. Coordonatorul de transplant are obligatia de a verifica inainte de interventie baza de date pentru a se asigura de eventualul refuz al victimei, inregistrat inca din timpul vietii.
Romanii au acum de dus o lupta cu mentalitatea, chiar si religioasa, iar medicilor nu le ramane sa spere decat ca sistemul informatic va functiona, pentru a face verificarile de rigoare.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.