„Fiii satului din Sercaia”

„Fiii satului din Sercaia”

0 186

Consiliul Judetean Brasov si Muzeul de Etnografie din Brasov organizeaza la sediul muzeului, vineri, 16 mai 2008, orele 12.00, intalnirea cu fii satului din Sercaia. Evenimentul face parte din expozitia „Sate contemporane din Romania. Deschideri spre Europa”, expozitie ce este de fapt rezultatul cercetarilor desfasurate in anii 2006 – 2007 in localitatile Mandra, Sercaia, Halmeag, Sona. La eveniment au fost invitati sa participe locuitorii satului Sercaia si cercetatorii care au realizat acest proiect national.

Targusorul Sercaia
Prin legaturile sale istorice cu cetatile din Tara Barsei, Sercaia este deseori considerata ca facand parte din aceasta. Alteori, comuna este incadrata geografic, in Tara Fagarasului. Localitatea Sercaia este situata intre Brasov si Sibiu, la circa 14 kilometri, spre est de municipiul Fagaras si la circa 56 de kilometri, spre vest de municipiul Brasov. Sercaia este punctul terminus al drumului national DN73A, care face legatura intre localitatile Predeal si Sercaia.
Sercaia este mentionata pentru prima data intr-un document emis de Papa Grigore al IX-lea, in 1235, cu numele de „Sarcam”. In 1372 comuna e mentionata ca „oppidum Scherkkegen” (targusorul Sercaia). Printr-un document din 10 iunie 1417, Mircea cel Batran a daruit satul Sercaia familiilor Borcea si Calian din Vad, cu specificarea unor parti de hotar a caror toponimie se mentine si astazi. In 1429 localitatea e mentionata ca „Sorkingen”.
Muzeul de Etnografie va invita sa cunoasteti mai bine zona si oamenii din Sercaia, in cadrul intalnirii cu fii satului.

L.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.