Si in spatele gratiilor sunt oameni

Si in spatele gratiilor sunt oameni

0 166

Penitenciarul de Maxima Siguranta Codlea si AJOFM Brasov deruleaza in comun un proiect intitulat „Si in spatele gratiilor sunt oameni”. Scopul actiunii este sensibilizarea angajatorilor fata de potentialul de munca reprezentat de catre persoanele private de libertate dupa ce si-au ispasit pedeapsa si, cel putin teoretic, ar putea fi reintegrate in societate. De regula, manifestarile organizate de catre conducerea puscariei, in colaborare sau nu cu alte institutii, isi ating scopul si se finalizeaza cu o reactie din partea societatii. De aceasta data, insa, programul n-a gasit ecou in randul celor care ar trebui sa-i angajeze pe cei condamnati de sistem si izolati in spatele gratiilor pentru faptele lor. Nici macar un angajator nu a fost prezent la piesa pusa in scena de detinuti, al carei subiect a fost chiar o tentativa ratata de a se integra in campul muncii.
Apatia patronilor fata de oferta de mana de lucru a loturilor de eliberati din penitenciar este justificata intr-o oarecare masura. Nimeni nu vrea sa se incurce cu angajati cu trecut dubios, petrecut in parte in dosul gratiilor. Nu poti reprosa unui angajator ca refuza sa semneze contractul de munca al unui individ iesit de la mititica. Indiferent de beneficiile de care s-ar bucura din partea statului sau a altor organisme, prin intermediul programelor de reinsertie.
Nu peste multa vreme, insa, proaspetii eliberati din celule nu vor mai avea nevoie de scenete si montaje de teatru pentru a atrage atentia patronilor doritori sa recruteze lucratori. Dupa estimarile statisticienilor, Romania se va confrunta cu o criza a fortei de munca mult mai severa decat se lasa ea intrevazuta acum. Migratia persoanelor calificate catre tari care le platesc decent prestatiile ii va constrange pe angajatorii romani sa ia serios in calcul pana si oferta puscariilor. Ai caror fosti clienti nu vor putea spera la obtinerea unui loc de munca in strainatate, din pricina cazierului incarcat. Previzibilul refuz din partea pietei de forta de munca interna n-ar face decat sa inchida lantul pe care recidivistii il considera vinovat de intoarcerea lor dupa gratii. Majoritatea detinutilor care ajung din nou la racoare dupa eliberare sustin ca imposibilitatea de a se angaja ii determina ca comita o noua fapta antisociala, care ii aduce din nou in celula.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.