O SOLUTIE PENTRU ROMANIA: VOTUL OBLIGATORIU !

O SOLUTIE PENTRU ROMANIA:
VOTUL OBLIGATORIU !

0 152

Recentele alegeri din Serbia au demonstrat inca o data precaritatile democratiei. Desi sarbii au fost chemati la vot sa-si hotarasca, practic, soarta tarii, doar 54% dintre cetatenii cu drept de vot s-au prezentat in fata urnelor, in acest moment de cumpana pentru ei, sa-si exercite aceasta „datorie” cetateneasca!
Dar este votul o datorie cetateneasca, sau doar un drept „castigat”, pe care cetateanul, daca vrea, si-l exercita, daca nu, absenteaza? Cauzele sunt multiple. Ca si la noi, la vot vin numai cetatenii foarte motivati sau cei cu reflexe de „disciplina” de odinioara. In general, votul depinde (mult!) si de vremea de afara, de distanta pana la sectia de votare, de perioada lucrarilor agricole, de demiciliul stabil al alegatorului, etc. Prea multe variabile…
De aceea intrebam: NU ESTE MAI NECESAR CA ACEST DREPT DE A VOTA SA DEVINA OBLIGATORIU?
Sunt mai multe tari care au prevazuta prin lege obligativitatea participarii la vot! Un exemplu expres din Uniunea Europeana este Grecia, dar si Belgia sau, la antipozi, Australia!
Sa presupunem ca un cetatean nu este de acord cu nici un partid aflat in competitie, din motive care il privesc personal. El are doua posibilitati : fie sa se duca la sediul de votare sa-si anuleze buletinul, fie sa nu se duca si sa accepte plata unei amenzi, de regula mica. Cine pierde si cine castiga din asta ? In primul rand societatea, adica chiar si el, alegatorul-cetatean, castiga din obligatia participarii. Caci chiar si in situatia cand peste 50 % din numarul celor cu drept de vot nu isi exprima preferintele politice, rezultatele alegerilor devin automat valabile, desi in joc este vorba despre modul in care va fi condusa natiunea (sau comunitatea din care face parte) in urmatorii 2-4 ani !
O „ciudatenie” a democratiei: atitudinea lor de protest pasiv, de revolta „in genunchi”, prin absenta de la vot, nu e luata in considerare! Asta s-a intamplat de multe ori la alegerile din Statele Unite, socotita intre democratiile cele mai active! Indiferent de faptul ca milioane de alegatori nu au votat, ei au suportat totusi consecintele unei guvernari pe care au refuzat-o prin absenteism ! Desi era vorba de posibile noi razboaie, de legi favorabile mai degraba celor bogati, in dauna celor saraci, de sume enorme alocate pentru inarmare si mai putin pentru protectia sanitara si asistenta sociala a cetatenilor, cei alesi au hotarat in numele tuturor…
Tot mai multi mari oameni politici sustin ca intr-o democratie cetateanul trebuie obligat sa aiba o optiune, pe care e liber sa si-o schimbe la urmatoarele alegeri!
In tara noastra, obligativitatea participarii la alegeri ar contribui la o mai intensa educatie politica a celo 35-40 % din populatie, de regula, inactiva electoral, cu multe preocupari gospodaresti si care nu se deplaseaza (uneori la mare distanta) doar pentru a vota niste necunoscuti ce au trecut prin localitatea lor in goana masinii, sau deloc. De promisiuni electorale la televizor, toata lumea e satula.
Sunt tot mai multi politologi occidentali care sustin ca democratia nu poate functiona fara cultivarea atasamentului social fata de institutiile democratice si promovarea, pana la ultimul cetatean, a valorilor democratiei!
Alegerile sunt o institutie de baza a libertatilor democratice si izvorul legitimitatii celor care ne guverneaza. Sa ne reamintim ca TRAIAN BASESCU a iesit primar al Capitalei, doar cu o treime din numarul locuitorilor Bucurestiului, iar cand, anul trecut, s-a supus la vot infirmarea sa din functia de presedinte, numarul celor care au votat PRO BASESCU, a fost, de asemenea, la fel de mic… la nivel de tara!
In aceste conditii, o amenda, fie ea si modica, este binevenita pentru a descuraja apatia si dezinteresul fata de vot, concomitent cu imbunatatirea accesului la vot pentru toti cetatenii romani (inclusiv pentru cei aflati in afara granitelor tarii). Dar partea cea mai importanta pentru stimularea activismului cetatenesc, ca prima solutie la diminuarea apatiei si a absenteismului o reprezinta promovarea activa a valorilor democratiei adevarate si educatia civica a tineretului, inca din primii ani de scoala.
Democratia, fie ea liberala sau social-democrata, nu poate functiona la… „parametrii” UE, fara cultivarea egalitatii de sanse, incepand cu exprimarea votului, cu atasamentul civic si social fata de institutiile adevarate ale democratiei liber consimtite.
Sunt necesare amenzi, mult mai drastice, si pentru acei cartitori din mass-media ce promoveaza (chiar cu inconstienta!) absenteismul de la urne, in numele falsei libertati de exprimare. Tocmai asemenea intervenii publice iresponsabile sunt un atac la democratie, exprimarea prin vot dovedindu-se o forma fundamentala de exprimare a acesteia.
In tarile unde exista OBLIGATIA DE A VOTA, nu ti se impune pe cine, ci doar sa-ti exprimi opinia politica proprie, sa respecti memoria celor care au luptat pentru libertatea de exprimare. Iar daca parerea alegatorului este ca „niciunul din candidati nu este in stare sa ma reprezinte”, este tot un drept sa refuze sa le acorde votul. Aceasta forma activa de exprimare, prin vot, este mult mai convingatoare civic pentru clasa politica, decat absenteismul!
Sa ne imaginam ca 70-80% dintre cetatenii unei comunitati sau din intregul electorat al tarii ar refuza sa mai acorde votul actualei clase politice. Ce vreti mai multa democratie, decat aceasta forma de protest?
IATA UN SUBIECT IMPORTANT, PE MARGINEA CARUIA SE POATE DISCUTA CU SERIOZITATE, TOCMAI IN ACEST MOMENT DE CAMPANIE ELECTORALA.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.