Sefii statelor UE, ingrijorati de epuizarea resurselor naturale

Sefii statelor UE, ingrijorati de epuizarea resurselor naturale

0 166

Riscul de extinctie a numeroaselor specii de plante si animale, precum si epuizarea resurselor naturale solicita actiuni ferme ale Uniunii si ale statelor membre. Parlamentul solicita masuri de reducere a poluarii, cum ar fi: aplicarea instrumentelor de piata, reforme ale taxelor ecologice si introducerea unei taxe comunitare minime pentru CO2. In acelasi timp, trebuie luati in considerare consumatorii finali, pentru a nu le impune costuri suplimentare.
Sefii de stat si de guvern ai Uniunii Europene au stabilit drept obiectiv reducerea emisiilor de CO2 cu minim 20% in 2020 si au fixat, de asemenea, ca ponderea energiilor regenerabile sa reprezinte 20% din consumul total de energie, iar eficienta energetica sa creasca cu 20% pana in anul 2020.
Raportul intocmit de Anne Ferreira (PSE, FR), referitor la Cartea verde privind instrumentele de piata utilizate in scopuri aferente politicii de mediu si altor politici conexe, recunoaste faptul ca, in ceea ce priveste politica de mediu, „instrumentele de piata reprezinta unul dintre mijloacele cele mai eficiente de a atinge obiectivele corespunzatoare, cu costuri rezonabile”.
Printre instrumentele propuse de Parlamentul European se afla, de exemplu, autorizatii comercializabile, concepute pentru a reduce poluarea si taxe de mediu menite sa schimbe comportamentul producatorilor si al consumatorilor. Se subliniaza insa ca aceste instrumente trebuie completate cu alte masuri, precum norme de eficienta, obiectivele in materie de emisii, etc.
Aceste instrumente trebuie concepute astfel incat sa nu afecteze negativ competitivitatea industriilor, care se confrunta cu concurenta internationala, pentru a evita pierderea vanzarilor datorata importurilor („scurgere”), precum si eventuala delocalizare a productiei si, implicit, aparitia problemelor de mediu in afara Uniunii Europene.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.