Securistii romani nu agreeaza Cartierul Latin. Prefera Primaverii

Securistii romani nu agreeaza Cartierul Latin. Prefera Primaverii

0 158

Valvataia propunerii de a organiza funeralii nationale la moartea Monicai Lovinescu, probabil cea mai darza oponenta a regimului comunist din Romania, se va stinge odata cu incinerarea trupului sau, preconizata sa se intample maine, la Paris. Nu vor fi funeralii nationale. Procesiunea care va insoti urnele sosite din capitala Frantei (si sotul sau, Virgil Ierunca, a fost incinerat dupa moarte) pana la Falticeni, unde se afla cripta familiei Lovinescu, va fi mai degraba discreta si restransa. Ceremonia de inhumare va urma un tipic al durerii mute si aristocrate, pe masura staturii sale intelectuale.
La polul opus acestor manifestari, un alt tipar ar putea fi reluat. Potrivit logicii represiunii comuniste, ordurile securiste numite Plesita si Merce, personajele sinistre care au coordonat operatiunea „Eterul” menita sa inchida gura redactorilor de la Europa Libera, ar trebui sa se mute in apartamentul ocupat de doamna Monica Lovinescu la Paris. Asa a procedat cu saizeci de ani in urma si procurorul comunist care s-a ocupat de arestarea, maltratarea, uciderea si aruncarea in final intr-o groapa comuna a mamei Monicai Lovinescu, sotia criticului Eugen Lovinescu. Dupa cea ispravit cu executia Elisabetei Balacioiu, ucigasul s-a instalat in casa din Bucuresti a criticului Lovinescu, aceeasi locatie care gazduia cenaclurile „Sburatorul”, animate de prestigiosul om de litere. Primul lucru pe care l-a facut dupa ce s-a vazut mutat a fost sa arda biblioteca Lovinescu, intr-un gest inchizitorial de ura si prostie care i-a definit in aceeasi masura pe comunisti si pe nazisti.
Din aceeasi categorie de gesturi este si ordinul dat de Ceausescu in 1977, cand comanda de la Bucuresti mutilarea Monicai Lovinescu, in stilul obtuz-sinistru care l-a consacrat. „Nu trebuie ucisa. Sa-i spargem dintii, falca, bratele. Sa nu mai poata vorbi sau scrie vreodata” a sunat ordinul lui Ceausescu, pe care trepadusii care-l serveau s-au grabit sa-l duca la indeplinire. Autorii agresiunii din chiar curtea casei pariziene in care locuia Monica Lovinescu au fost doi batausi palestinieni, aflati in solda consilierului pe probleme de terorism a lui Yasser Arafat, care se intampla sa fie si colaborator al Securitatii.
Bataia ingrozitoare din 77 nu avea sa franga vointa doamnei Monica, veriga sonora de legatura intre intelectualitatea oprimata din tara si mediile culte ale Occidentului. Desfigurata, cu hematoame, contuzii si fracturi pe corp, Monica Lovinescu denunta atentatul chiar a doua zi, de la acelasi microfon al Europei Libere de la care spunea lumii adevarul despre regimul terorii comuniste din Romania.
Apartamentul de la Paris al Monicai Lovinescu ar putea totusi sa scape de contaminarea imunda cu vreun chirias al Serviciilor. Securistii romani sunt prea agresati de istorie in Cartierul Latin.
De-aia prefera toti Cartierul Primaverii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.