Deniile

Deniile

0 155
Deniile din Saptamana mare a postului Patelui sunt cele mai emotionante si cele mai frecventate slujbe religioase ale crestinismului ortodox din tara noastra. Acestea se savarsesc in biserici incepand cu seara Floriilor, deci din duminica a sasea a postului, pana vineri seara, cand se canta si Prohodul Domnului. Deniile sunt slujbe care se tin dupa orele 18-19, de luni pana vineri, in ziua cumplita a rastignirii, preotii rostesc rugaciuni rituale, canturi, citesc fragmente liturgice din Vechiul Testament (Psalmi, Profeti etc.), numite paremii. Cat despre Evanghelii, ele sunt randuite astfel ca in fiecare zi din Saptamana Patimilor sa se citeasca o anumita Evanghelie. Scopul lor principal este, ca prin rugaciune si cantare, prin citirea Sfintei Scripturi si meditatie, prin pocainta si post, sa alungam din suflet intunericul pacatelor si sa ne umplem de lumina lui Hristos. Credinciosii se curata de cele rele si lumesti si se pregatesc astfel pentru cel mai important moment din viata oricaruia dintre noi : reiterarea invierii Mantuitorului. Cele mai importante denii sunt cele de joi si vineri seara, cunoscute si sub denumirile de denia mica si denia mare. Prin caracterul si continutul lor, deniile sunt unicate in cultul divin ortodox. Cuvantul „denie” vine de la slavonescul „vdenie” si inseamna priveghere sau slujba nocturna. Mai precis, denia este slujba utreniei sau „de dimineata” care se savarseste seara, in ajun.
Denia de luni Incepem prima zi a Deniilor cu reculegerea noastra in sfintele lacasuri, ca adevarati ortodocsi, la slujbele speciale, care ne rememoreaza treptele urcusului Domnului spre Calvar.
La Denia de luni vom reflecta asupra intamplarii lui Iosif, vandut de fratii lui, dar rascumparat de egipteni, spre a fi candva de folos tocmai celor care l-au vandut. Acum sa tinem minte ca nu trebuie sa mancam otet si nici untdelemn, pentru ca Iisus a fost adapat cu otet in timpul patimilor sale, iar cu untdelemn a fost uns la coborarea de pe cruce in mormant. Nici urzici nu vom pune la masa, pentru ca Iisus a fost biciuit cu urzici si spini in timpul Calvarului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.