60 de ani de invatamant superior la Brasov

60 de ani de invatamant superior la Brasov

0 259

Anul 2008 este pentru Universitatea „Transilvania” din Brasov an jubiliar, implinindu-se 60 de ani de invatamant superior, in anul 1948 fiind infiintat Institutul de Silvicultura. Bazele invatamantului superior brasovean s-au pus insa cu 68 de ani in urma, in 1940, in cadrul Academiei de Comert si Studii Industriale.

Dezvoltarea invatamantului la Brasov
Inceputul si dezvoltarea invatamantului universitar in Brasov isi au originea in vechile traditii culturale si climatul cultural intens al orasului. Aici, creatia tehnica si stiintifica inginereasca – bine cunoscuta – activitatea artistica creatoare in domeniile literaturii si culturii populare, cat si studiile intensive din numeroasele scoli de toate gradele, se contopesc intr-o armonie desavarsita. Dintre cele mai importante repere cu privire la inceputul si afirmarea acestui centru cultural mentionam: Prima Scoala Romaneasca din Scheii Brasovului, care a fost fondata cu cinci secole in urma, primele tiparituri ale Diaconului CORESI in limba romana, Gimnaziul german Johannes HONTERUS, activitatea de intretinere a spiritului national condusa de cunoscutul om de litere George BARITIU si „Gazeta de Transilvania” fondata de catre acesta, asociatia culturala Astra, care a avut un rol conducator in formarea constiintei nationale, prima scoala romaneasca de comert, precum si contributiile unor personalitati ca: Andrei MURESANU, Gheorghe DIMA, Iacob MURESIANU, Octavian GOGA, St. O. IOSIF, Sextil PUSCARIU, Valeriu BRANISTE, Tiberiu BREDICIANU, Ilie CRISTEA si altii.

Scurt istoric al Universitatii „Transilvania” din Brasov
1940 – S-au pus bazele invatamantului superior in Brasov, in cadrul Academiei de Comert si Studii Industriale.
1948 – Infiintarea Institutului de Silvicultura.
1949 – Infiintarea Institutului de Mecanica.
1953 – Institutul de Silvicultura devine Institutul Forestier si in urma fuzionarii dintre acesta si Institutul de Mecanica s-a format Institutul Politehnic din Brasov.
1959 – Infiintarea in cadrul Institutului Politehnic a sectiei de Industrializare a Lemnului.
1960 – A fost infiintat Institutul Pedagogic (Matematica, Fizica – Chimie, Biologie), iar ulterior in anul 1969 s-a infiintat Catedra de Muzica.
1964 – In cadrul Institutului Politehnic se infiinteaza sectia de Tehnologii de Fabricatie.
1971 – Prin fuzionarea celor doua institute, respectiv cel Politehnic si cel Pedagogic s-a format Universitatea din Brasov.
1991 – La propunerea Senatului Universitatii din Brasov, prin nota Guvernului Romaniei din 04.01.1991 si Ordinul Ministrului Invatamantului si Stiintei nr. 4894 din 22.03.1991, noua titulatura a universitatii a devenit Universitatea „TRANSILVANIA” din Brasov.
Cu o istorie intr-o continua dezvoltare, cu un numar de studenti intr-o continua crestere, precum si optiunile de studiu, facultatile, specializarile, azi in 2008, Universitatea ofera 16 facultati, patru colegii, in care studiaza aproximativ 30.000 de studenti.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.