ROMPRES revine la …AGERPRES

ROMPRES revine la …AGERPRES

0 165

Agentia Nationala de Presa ROMPRES ar putea reveni la denumirea de AGERPRES, potrivit unei propuneri legislative adoptate, marti, de plenul Senatului.
Senatul, care este prima Camera sesizata in acest proiect, a adoptat favorabil raportul Comisiei de cultura, cu 41 de voturi „pentru”, 5 „impotriva” si 10 „abtineri”.
Initiatorii, un grup de noua parlamentari, au considerat ca, avand in vedere indelungata traditie a denumirii Agentiei Nationale de Presa AGERPRES, de peste 50 de ani, se justifica revenirea la numele pe care institutia l-a avut intre anii 1949 si 1990.
Presedintele Agentiei de Strategii Guvernamentale, Alfred Bulai, a precizat, in schimb, ca Guvernul nu sustine adoptarea acestei propuneri, apreciind ca solutiile care fac trimitere la institutii din vechiul regim din Romania pot avea conotatii negative.
Pe de alta parte, senatorul PRM Mihai Ungheanu, unul dintre initiatorii propunerii, a apreciat ca acest argument este unul „deplasat”, deoarece este vorba despre o institutie cu o cunoscuta traditie profesionala.
Propunerea legislativa privind modificarea Legii nr. 19/2003 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Presa ROMPRES a fost initiata de: Adrian Paunescu – senator PSD, Rodica Nassar – deputat PSD, Mihai Ungheanu – senator PRM, Catalin Micula – deputat PNL, Ion Mihai Dumitrescu – senator PNL, Petre Strachinaru – deputat PD-L, Angela Buciu – deputat PRM, Aledin Amet si Gvozdenovici Slavomir deputati din partea grupului minoritatilor nationale.
In expunerea de motive se precizeaza ca, desi AGERPRES a fost o institutie creata de regimul comunist, denumirea ei nu a avut nicio conotatie politico-ideologica si a functionat mai bine de o jumatate de secol, fiind cunoscuta astfel in intreaga lume.
Totodata, se mentioneaza faptul ca niciuna dintre agentiile de presa din fostele state socialiste nu si-a schimbat denumirea dupa 1989.
Propunerea legislativa a fost initiata ca urmare a discutiilor purtate in sedinta comuna a Comisiilor de cultura din Senat si Camera Deputatilor, ocazie cu care conducerea Agentiei Nationale de Presa ROMPRES, prezenta la discutii, si-a manifestat acordul si deplina sustinere pentru aceasta propunere.
”Agentia Nationala de Presa ROMPRES este cea mai veche si mai prestigioasa institutie de acest gen din Romania. Istoria ei incepe in martie 1889. De-a lungul timpului, ea s-a numit, pe rand, Agentia Telegrafica a Romaniei, Agentia Telegrafica Romana Orient Radio-Rador si Agentia Romana de Presa AGERPRES”, se arata in expunerea de motive.
Acesta ultima denumire a fost oficializata la 20 mai 1949, cand prin Decret al Consiliului de Ministri se hotara infiintarea Agentiei Romane de Presa de pe langa Consiliul de Ministri, denumita prescurtat AGERPRES, prin preluarea personalului si patrimoniului Rador (care fusese infiintata in 1921).
In expunerea de motive se mai arata ca, pe 2 ianuarie 1990, sub impulsul evenimentelor revolutionare care au condus la prabusirea regimului comunist, directorul general al agentiei difuza un comunicat prin care abonatii si beneficiarii emisiunilor de stiri erau anuntati: „Incepand cu 2 ianuarie 1990, ora 12,00, Agentia Romana de Presa AGERPRES isi inceteaza activitatea. In acest moment, sunteti in legatura si veti primi stirile Agentiei de Presa ROMPRES”.
Oficial, ROMPRES a fost infiintata la 8 ianuarie 1990, prin Decretul nr. 30 al Consiliului Frontului Salvarii Nationale. Denumirea de ROMPRES a fost mentinuta si in Legea nr. 19/2003.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.