Ministrul Cioroianu a demisionat

Ministrul Cioroianu a demisionat

0 169

Vineri, in jurul orelor 19,30, ministrul Externelor, Adrian Cioroianu si-a anuntat demisia de onoare.
Aceasta demisie s-a petrecut datorita cazului Crulic, romanul mort intr-o inchisoare poloneza.
In declaratia sa prilejuita de demisie Cioroianu a declarat ca, pana sa se hotarasca le gest, a dat dispozitii sa se lamureasca, printr-o ancheta, vina consulului Preda, care ar fi tratat cazul cu lipsa de profesionalism, precum si a celorlalti implicati in caz. Deasemenea a facut un apel serios catre autoritatile poloneze ca acestea sa lamureasca daca detinutul Crulic a murit datorita grevei foamei sau a unei erori medicale.
El afirma ca, din toamna trecuta, nu a mai primit nicio veste despre acest caz, mentionand ca insista sa se stabileasca cate mesaje a trimis Crulic din puscarie si cate au ajuns, lucru pe care eu il vad greu realizabil.
Cioroianu a insistat si asupra faptului ca nu doreste sa-si exprime banuielile. Oare de cine ii este frica?
Hotararea de a demisiona a mai fost luata si pentru a nu afecta, spune fostul ministru, imaginea PNL.
Inspre sfarsitul declaratiei prilejuite de anuntare a demisiei, fostul ministru nu a uitat sa sublinieze faptul ca a primit, din tara si chiar de la Parlamentul European, mesaje de solidaritate, iar celui ce ii va urma in functie ii lasa un plan de lucru bine stabilit.
Tot cu aceasta ocazie Cioroianu a multumit tuturor colaboratorilor, dand apoi vina iesirii in evidenta a nereusitelor pe luptele politice care, daca nu ar fi existat, ar fi iesit in evidenta si realizarile Ministerului de Externe, sub conducerea sa, astfel demisia devenind pretul politic platit pentru tragedia lui Crulic.
Fostul ministru Cioroianu a uitat sa uite amintirea macar a catorva dintre nerealizarile si gafele sale in diferitele ocazii, care au pus insasi tara intr-o lumina neplacuta. Nu a amintit nici de cozile interminabile de pe la consulatele romane din strainatate, mai ales din Italia si Spania, aceste cozi datorandu-se proastei organizari a activitatii ministerului. Plus alte si alte asa-crezute fleacuri, care, adunandu-se, era normal sa aduca demisia.
Premierul Tariceanu, inghesuit de mai multa vreme si din diferite spectre politice sa-l schimbe pe Cioroianu din functie – in acest sens fostul ministru nici nu prea mai avea sprijin din partea colegilor de partid, cu toata eleganta si cultura (nelegata de diplomatie) a sa – a acceptat demisia probabil chiar inainte de a o citi.
Ramane acuma de vazut cine il va inlocui. Si de dorit ar fi sa fie o persoana cu pregatire de specialitate, ceva in genul lui Melescanu, pentru a salva ce se mai poate salva pana la alegerile de la sfarsitul anului.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.