Mitingul pensionarilor

Mitingul pensionarilor

0 138

Ieri s-a desfasurat la Bucuresti, in fata cladirii Guvernului, un miting de protest al pensionarilor. Din pacate prezenta a fost cam firava, si datorita varstei nemultumitilor, dar si a distantelor de parcurs, asta referitor la banii pentru deplasari.
Cea mai mare parte a protestatarilor a provenit din Galati, ei aflandu-se sub flamura Aliantei Pensionarilor din Galati, dar printre ei s-au mai ragasit si pensionari din alte trei judete ale tarii.
Pensionarii au cerut, in principal, recunoasterea, la calcularea pensiilor, a grupelor de munca, cerand totodata si marirea pensiilor mici si aratand ca diferentele intre pensii sunt nemeritat de mari.
Printre pensionari circula dorinta ca pensiile sa fie in asa fel stabilite, incat sa aiba puterea de cumparare de dinainte de Revolutie.
Pensionarii nu au fost primiti de niciun reprezentant al Guvernului, premierul exprimandu-si chiar oficial nemultumirea fata de aceste proteste, care, dupa dansul, sunt manipulate politic si electoral. El a mai aratat ca anul acesta nu se mai pot mari pensiile din lipsa de fonduri, punctul de pensie fiind marit deja cu un procentaj relativ mare, in doua etape, in lunile de iarna.
S-ar parea, la prima vedere, ca omul ar cam avea dreptate in ambele cazuri, caci liderul galatenilor a confirmat faptul ca deplasarea la Bucuresti cu autobuze inchiriate a fost sponsorizata de filialele PD-L si PSD Galati, iar pensiile s-au mai marit putin.
Dar premierul uita sa vada si cresterea insuportabila si mult mai mare a preturilor – comparativ cu cea a pensiilor – mai ales la alimentele de baza, ceea ce a facut ca puterea de cumparare a pensionarilor sa scada catastrofal.
Si – parerea mea personala, dar nu numai – exista intr-adevar diferente prea mari intre pensii, aici trebuind sa se umble in primul rand. Nu este vorba numai de diferentele dintre pensii la aceeasi functie si aceasi vechime, dar cu pensionarea in momente diferite, ci, mai ales, pensiile enorme – acelea speciale – de care beneficiaza fosti bugetari – armata, militie/politie, fosti activisti, slujitori ai fostei justitii etc., acestia fiind oameni care nu s-au rupt cu munca la viata lor, ba din contra, mai ales pe vremea ceausista profitand din plin ca sa-si umple buzunarele si burdihanele. Acuma acestia au ajuns sa aiba pensii intre 3.500 si 5.500 de lei, fata de cele cateva sute de care beneficiaza pensionarii normali. Si greseala guvernantilor (a tuturor celor postrevolutionari) este ca ei persista in continuarea acestui sistem inechitabil. Pe cand schimbarea lui?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.