Muzeul de Etnografie Brasov va reprezenta Romania la Varsovia

Muzeul de Etnografie Brasov va reprezenta Romania la Varsovia

0 155

Institutul Cultural Roman organizeaza in capitala Poloniei „Anul Romaniei”, manifestare care se va deschide in data de 17 aprilie. Tara noastra va fi reprezentata la Varsovia de Muzeul de Etnografie Brasov, care va prezenta strainilor expozitia „Civilizatia painii”. In afara de institutia brasoveana, la eveniment vor mai participa Fanfara din Vorona din Botosani, care va sustine la Varsovia doua concerte, si o echipa de la Muzeul Taranului Roman si Muzeul Banatului, care vor prezenta expozitia, „Strigoi, vampiri & Co”.

Civilizatia painii
Expozitia „Civilizatia painii – practici si ritualuri agrare din sudul Transilvaniei” organizata sub egida asociatiei „L’ Europe, civilisation du pain” isi propune sa evoce rolul determinant al culturii graului in structurarea vietii rurale prin succesiunea lucrarilor agricole si importanta painii ca aliment de baza, dar si ca purtatoare a unor semnificatii spirituale din aceasta zona a Romaniei, parte a ,,civilizatiei painii” care este Europa. Printr-un numar de 97 de obiecte muzeale cu valoare de patrimoniu, 89 de fotografii, texte explicative, desene si patru filme documentare, sunt prezentate etapele parcurse de bobul de grau de la semanat pana la scoaterea painii din cuptor (fertilizarea solului, aratul, grapatul, semanatul cu mana si cu semanatoarea, secerisul cu secera, cu coasa si cu masina, treieratul cu imblaciul si cu batoza, vanturatul, depozitarea, macinatul la rasnita si la moara) si ritualurile traditionale legate de ciclul agrar (cununa, buzduganul, plugarul).
Framantatul si coptul painii sunt prezentate in ambianta unui interior de casa taraneasca reconstituit in expozitie, care include mobilierul, recipientele, uneltele si ustensilele specifice, avand ca fundal o fotografie de mari dimensiuni.

Expozitia, premiata de Ministerul Culturii
Expozitia este completata cu patru filmele documentare video: Moara lui Vasile Greavu din Lisa si Framantatul si coptul painii – practici traditionale realizate de Muzeul de Etnografie Brasov si filmele Obiceiul ,,Plugarul” la Vad si Obiceiul ,,Plugarul” la Parau realizate de Centrul Judetean pentru Conservarea Culturii Traditionale Brasov. Ca ambianta sonora a expozitiei, se deruleaza cintecul de ritual Dealul Mohului, inregistrat de Constantin Brailoiu la Dragus in 1929.
La concursul celor mai bune expozitii organizate de muzeele din Romania in anul 2004, expozitiei Civilizatia painii – practici si ritualuri agrare din sudul Transilvaniei i s-a conferit premiul ,,Horia Bernea” al Ministerului Culturii si Cultelor.

Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.