Sistemul bancar din Romania este cel mai vulnerabil

Sistemul bancar din Romania este cel mai vulnerabil

0 163

Conform prestigioasei agentii de evaluare financiara Fitch Ratings, Romania este incadrata in categoria cu cel mai inalt grad de vulnerabilitate in ceea ce priveste riscrile sistemice, dupa cum informeaza Mediafax.
Dupa parerea specialistilor, acest lucru se datoreaza cresterii accelerate a creditarii si a aprecierii leului din prima jumatate a anului trecut.
„Cresterea creditarii este superioara, de mai mult timp, limitei de viteza in Romania, iar incadrarea in categoria trei de risc macroprudential (MPI 3) a fost generata si de aprecierea monedei nationale in prima jumatate a anului trecut. Apoi, in al doilea semestru din 2007, aceasta tendinta a fost reinversata, ceea a contribuit la accelerarea inflatiei”, se arata intr-un raport al Fitch, citat de Mediafax.
Dat fiind faptul ca 55% dintre imprumuturi sunt denominate in valuta, iar sistemul nostru de schimb valutar prezinta un grad de instabilitate destul de ridicat, riscul pentru stabilitatea sistemului economic si a celui financiar romanesc atinge cote alarmante.
Celelalte tari in care s-au operat asemenea modificari si care prezinta grad ridicat de vulenrabilitate a sistemului financiar sunt : Kazahstan, Slovacia si Turcia.

Sanziana Motoroiu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.