A murit Sabin Balasa

A murit Sabin Balasa

0 156

Cursul firesc al vietii isi urmeaza caela si, incet, incet, tara noastra ramane mai saraca, o multime de personalitati marcante trecand in nefiinta.
Ultimul aflat pe o lunga si nedorita lista este pictorul Sabin Balasa, care a decedat la Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti, artistul fiind paralizat de la mijloc in jos, ca urmare a unui cancer generalizat. Potrivit medicilor, pictorul a decedat marti, in jurul orei 15.00, ca urmare a unui atac cardio-respirator, neresucitabil din cauza multiplelor metastaze.
Sabin Balasa, un pictor roman a carui opera poate fi caracterizata ca apartinand unui suprarealism tarziu, desi artistul isi caracterizeaza lucrarile sale ca apartinand unui „romantism cosmic”, s-a nascut la 17 iunie 1932, in satul Dobriceni, Olt, dintr-un tata preot si o mama invatatoare. A urmat scoala primara in satul natal si cursurile secundare la Liceul „Fratii Buzesti” din Craiova, pe care le-a finalizat ?n 1951. In 1956, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, in 1965 cursurile Academiei de Limba si Cultura Italiana Siena si cursul de vara al Academiei de Pictura din Perugia, in 1966.
S-a facut cunoscut prin numeroase lucrari, cele mai importante fiind fresccele care decoreaza Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi („Elogiul tineretii) si tablourile: „Tinerete”, „Solemnitate”, „Orgoliul”, „Exodus”, „Luntrasul”, „Luceafarul”, „Himera”, „Miracol”, „Seniorii”, „Atlantida”, „Dimineata planetei”, „Comete”, „Nunta cosmica” sau „Icarus”.
Trupul neinsufletit al lui Sabin Balasa va fi depus, vineri, in incinta Universitatii Iasi, unde cei apropiati si cei care l-au apreciat ii vor putea aduce un ultim omagiu, urmand ca, sambata, artistul sa fie inmormantat.

Sanziana Motoroiu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.