In 2007 s-au accesat cca 21% din fondurile UE

In 2007 s-au accesat cca 21% din fondurile UE

0 143

Aparitiile tot mai frecvente al guvernatorului BNR, analizele, avertismentele si „vestile” tot mai dese, mai dure si tot mai triste au inceput sa-i sperie pe romani. „Accesarea fondurilor europene e o problema stringenta a Romaniei, iar momentan contribuim la fondurile europene cu sume mai mari decat suntem in stare sa atragem, ceea ce reflecta dezechilibre macroeconomice majore”, a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a argumentat ca accesarea fondurilor europene reprezinta problema principala a Romaniei pentru ca „sintetizeaza o serie intreaga de disfunctionalitati“. „Acesti bani nu ne sunt dati, ei trebuie accesati, nu sunt parasutati. Accesarea acestor bani de multe ori ajunge la paradoxuri, adica zonele cele mai nevoiase pot sa acceseze cu mult mai multa dificultate asemenea surse pentru ca accesarea lor inseamna calificare, nu sararcie“, a explicat Isarescu.
El a amintit ca Romania a avut dreptul la fonduri de 2 miliarde euro in 2007, din care a reusit sa atraga doar 440 milioane euro, respectiv 21% din suma pusa la dispozitie de Uniunea Europeana si numai pe un singur domeniu am accesat toti bani – la fondul european pentru pescuit.
„La fondurile totale pentru agricultura si dezvoltare rurala, gradul de accesare a fost de numai 3%. Fondurile de dezvoltare regionala, desi au mers cam cu 30%, iar fondul social cu 31%, arata un grad de accesare relativ scazut“, a precizat Isarescu.
La un an de la aderarea la Uniunea Europeana, la noi gradul de accesare e de 21-22% din care 32% fonduri structurale si de coeziune si numai 3% fonduri pentru agricultura si dezvoltare rurala, „in timp ce in anul de aderare in Cehia a fost de 41%, Polonia 42%, Slovacia 41%, Ungaria 42%, deci aproximativ dublu“, a observat guvernatorul bancii centrale.
„Accesul la fondurile structurale nu e unul facil, nu e o organizatie nebirocratica, „dar combinatia dintre birocratia noastra si a lor ne poate fi fatala“, a mai spus Isarescu si a atras atentia ca celelalte tari au reusit sa atraga de la UE mai mult decat au platit la bugetul comunitar.
„Exceptie face Romania, unde din cauza gradului scazut de acces am fost contributori neti, la noi raportul fiind de – 0,36, in vreme ce la celelalte tari e intre 0,18- 0,38“, a explicat Isarescu.
Romania a avut dreptul sa acceseze fonduri europene dupa cum urmeaza:
• in 2007 – 2 miliarde euro (1,7% din PIB),
• in 2008 va avea dreptul la 2,9 milioane euro (2,2% din PIB-ul estimat),
• in 2009 la 4 miliarde euro (2,5% din PIB),
• in 2010 – 4,3 miliarde euro (2,5% din PIB),
• in 2011 – 4,5 milioane euro (2,4% din PIB).

Concluzia:
„Daca procesul de accesare nu se va imbunatati radical, Romania va ramane in pozitia de a fi o tara sarac dezvoltata, contribuabil net la bugetul european“, a avertizat Isarescu.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.