Placinta sarbeasca

Placinta sarbeasca

0 204

Aceasta placinta este putin deosebita fata de celelalte, deoarece se prepara doar intr-o anumita zona: este vorba de zona Targoviste, acolo unde traiesc vestitii gradinari sarbi, a caror stramosi au fugit de turci peste Dunare si care s-au asezat in acea zona. Mai precis este vorba de cartierul Mircea-Voda si cateva sate dimprejur, cum ar fi Baleni-Sarbi si altele.
Avand ocazia sa cunosc cateva asemenea familii de sarbi, mi-am notat si reteta, caci placinta este foarte gustoasa si destul de simplu de facut. Iat-o:

La un kilogram de faina se pune un ou si o lingura ulei. Se adauga apa calduta cata trebuie la framantat. Dupa ce s-a framantat se intind patru-cinci foi, dupa grosimea dorita, si se pun deoparte.
Se bat bine, cu putina apa, 10-12 oua la care se adauga doua-trei pliculete cu zahar vanilat.
Se ia o foaie, se pune in vasul in care urmeaza sa fie coapta placinta, vas ce se unge cu ulei, se presara bine foaia cu telemea rasa si zahar, dupa care se unge cu ou. Se pune deasupra cealalta foaie si se procedeaza ca mai sus: branza rasa, zahar si ou. La fel se procedeaza in continuare.
Se da la cuptor pana se coace si prinde o culoare aurie pe deasupra.

Sper sa faceti aceasta placinta chiar cu ocazia sarbatorilor pascale si sper, mai ales, sa va placa.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.