BNR majorarea dobanzii la 9,5%!

BNR majorarea dobanzii la 9,5%!

0 136

Banca Nationala a Romaniei a decis, miercuri, majorarea dobanzii de politica monetara, de la 9 % la 9,5 %, dar si continuarea gestionarii ferme a lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata, mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
BNR a anuntat de asemenea ca va monitoriza indeaproape evolutiile indicatorilor macroeconomici si va evalua perspectivele acestora, astfel incat prin adecvarea instrumentelor politicii monetare sa contracareze presiunile inflationiste in vederea revenirii cat mai rapide, intr-o maniera sustenabila, a dezinflatiei pe traiectoria anuntata pe termen mediu.
Totodata, BNR reafirma ca va continua sa urmareasca cu atentie evolutiile economice globale si sa analizeze implicatiile turbulentelor persistente de pe pietele financiare internationale asupra economiei Romanei, inclusiv din perspectiva mentinerii stabilitatii financiare ca dimensiune complementara a asigurarii stabilitatii preturilor.
Urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 6 mai, cand va fi analizat si aprobat noul raport trimestrial asupra inflatiei. Potrivit BNR, analiza celor mai recente date statistice releva o crestere economica peste asteptari, concomitent cu mentinerea unei dinamici inalte a cererii interne, in conditiile majorarii veniturilor si ale persistentei expansiunii rapide a creditului acordat sectorului privat. Rata anuala a inflatiei a crescut la nivelul de 7,97 % in luna februarie, fata de 7,26 % in luna precedenta, in principal ca efect al scumpirii gazelor naturale si al persistentei efectelor exercitate asupra preturilor produselor alimentare de scaderea productiei agricole din anul 2007.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.