Parc National sau statiune turistica de lux?

Parc National sau statiune turistica de lux?

0 156

Unii faca masuratori pentru statiuni, altii au ajuns la concluzia ca ideea Parcului s-a copt!
Nu de mult va informam ca Tarlungeniul va deveni un fel de Aspen al Romaniei, aici urmand sa se infiinteze, printr-un parteneriat public privat intre Primarie si o firma americana o statiune montana de 5 stele, cuprinzand hoteluri de lux si partii de ski.
Ba chiar, in toamna, primarul comunei Tralungeni, Iosif Kiss a anuntat ca se eliberase certificatul de urbanism si se faceau masuratori in teren pentru noua statiune!
Intre timp si altii aveau planuri la fel de mari in zona: Parcul National Ciucas. La fel de serios cum se anunta demararea masuratorilor pentru statiune s-a anuntat ca s-a infiintat un nou Parc National.
Iata ce gasim pe portalele de turism:
“PARCUL NATIONAL CIUCAS (PNC) o noua arie naturala protejata in Carpatii de Curbura. Propunerea includerii Muntilor Ciucas intr-o vasta arie naturala protejata se impune firesc prin numeroase argumente de natura geologica, fizico-geografica, biogeografica dar mai ales silvica ce concura la individualizarea acestei zone ca un spatiu deosebit in cadrul natural al tarii.
Existenta in acesta zona a fragmentelor de paduri virgine reprezinta cea mai bogata si completa sursa de informatii privind functionarea ecosistemelor forestiere, costituind un patrimoniu mondial pentru lumea stiintifica.
Larga dezvoltare a reliefului ruiniform, bogatia de ecosisteme naturale, fragmente de paduri virgine si cvasivirgine, abundenta tipurilor de formatiuni forestiere, numarul mare de specii vegetale endemice sau rare reprezinta doar cateva dintre cele mai valoroase componente ale capitalului natural.
Parcul National Ciucas este constituit pe o suprafata totala de 22.425 ha in doua judete Prahova si Brasov. Proiectul crearii unui parc national in muntii Ciucas dateaza din perioda 1989-1999, initiatorul fiind domnul dr.ing.Cristian Stoiculescu de la ICAS Bucuresti care prin studiile sale a aratat necesitatea protejarii acestei zone; acest proiect inaintat spre avizare Comisiei Monumentelor Naturii din Academia Romana.

Dupa 10 ani de discutii, sunt consultati cetatenii
Dupa 10 ani de discutii pe tema Parcului, autoritatile centrale au decis ca e momentul sa se puna pe treaba. Cat timp lumea nici nu auzise de Tarlungeni nis de Parc nu s-a preocupat nimeni. Acum, cand turismul ia avant, se vrea Pracul. Drept urmare, s-a trecut si la consultarea cetatenilor. Dezbaterea publica a avut loc joi, la Tarlungeni, in prezenta secretarului de stat de la Ministerul Mediului, Lucia Varga, a presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Nagy Zoltan, a prefectului Adriana Dontu si a subprefectilor Szakal Andras si Aurelian Danu.
Proprietarii de paduri din zona, care isi doresc statiunea, intrucat aceasta le-ar aduce venituri frumoase, se opun proiectului Parcului pe care il considera, cum se exprima Primarul Comunei Tarlungeni, o nationalizare mascata, oamenii fiind proprietari cu numele, dar neavand niciun drept asupra terenurilor detinute.
De asemenea, senatorul PD-L de Brasov Ivan Cismaru arata ca zona a fost inclusa in strategia nationala pentru extinderea domeniului schiabil si ca parlamentarii brasoveni vor vota contra infiintarii Parcului National Ciucas.
Drept e ca, foarte probabil, parlamentarii brasoveni au si ei terenuri in zona, care intr-adevar este foarte frumoasa si cu mare potential turistic. De fapt, mai pe fata sau mai ascuns cam tot ce e VIP in Brasov are niscaiva teren in Tarlungeni.

Restrictiile nu sunt chiar asa de restrictive, sustin oficialii de la Bucuresti
De cealalta parte a baricadei Secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Lucia Varga, sustine ca restrictiile stricte nu se vor aplica pentru intreaga arie de 22.425 de hectare, ci in urma unor negocieri cu toti factorii implicati se va face o delimitare a tipurilor de terenuri”. Si mai spune Varga, statul si UE vor acorda despagubiri celor afectati. UE? Nu cumva proiectul infiintarii Parcului o fi si primit aprobare de finantare de la Uniunea Europeana? Nu cumva sunt implicatii care scapa?
In plus, mesajul Ministerului este cam asa: nu vreti Parc, intrati la Sit Natura 2000 si conditiile sunt cam tot alea. Ocolul Silvic sustine ca la ora actuala nu se stie cum trebuie facuta exploatarea padurilor, intrucat nu s-a primit zonarea si nu se stie cu precizie care sunt zonele protejate.
Dezbaterea s-a incheiat. Inca nu stim daca la poalele Ciucasului vom schia sau daca vom inventaria fluturi si vum asculata pasarelele.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.