Tinutul Secuiesc confirmat pe 8 panouri in Covasna!

Tinutul Secuiesc confirmat pe 8 panouri in Covasna!

0 157

Panourile inscriptionate „Tinutul Secuiesc”, care vor fi amplasate la limitele judetului Covasna cu Brasov si Bacau, vor costa 60.000 de lei si vor fi suportate din bugetul Consiliului Judetean Covasna. Presedintele Consiliului, Demeter Janos, a declarat, ca in total vor fi amplasate opt panouri in localitatile Bicfalau, Chichis, Ilieni, Doboli de Jos, Haghig, Aita Mare, Oituz si Augustin, iar actiunea va incepe luna viitoare.
El a mai adaugat ca cele opt panouri, care au scop turistic, vor fi realizate dupa un model comun, al carui element principal va fi o poarta secuiasca specifica zonei, si vor fi montate pe terenuri apartinind consiliilor locale sau pe terenuri private luate in comodat pe o perioada de 20 de ani. Este vorba de a doua tentativa a Consiliului Judetean Covasna de a amplasa astfel de panouri, dupa cea din august 2007, cind a postat in localitatea Chichis, la limita cu judetul Brasov unul de aproape 20 de metri patrati inscriptionat „Tinutul Secuiesc” in limbile maghiara, romana si engleza, pe care figura o poarta secuiasca sculptata in lemn si doi tineri imbracati in costume populare maghiare.
Atunci, la inaugurarea panoului au fost prezenti mai multi lideri UDMR, in frunte cu presedintele organizatiei, Marko Bela.
Panoul a fost demontat dupa citeva zile de Societatea de Drumuri Nationale, la ordinul ministrului Transporturilor, intrucit nu respecta pozitia din autorizatie si era prea aproape de axul soselei, fapt contestat de autoritatile locale. Montarea panoului a atras la acea vreme proteste din partea politicienilor romani si a liderilor Forumului Civic al Romanilor din Covasna si Harghita, care au aratat ca autoritatile locale aflate sub culorile UDMR recurg la „smecheria” unui panou de publicitate, dar din continut, text, simbolistica si locul amplasarii era evident scopul politic de marcare a hotarului mult trambitatei zone cu autonomie teritoriala etnica.

Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.