FONDURI NERAMBURSABILE PENTRU DESEURI SI APE UZATE

FONDURI NERAMBURSABILE PENTRU DESEURI SI APE UZATE

0 148

La inceputul saptamanii trecute, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a lansat la nivel regional “Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu” din cadrul Programului Phare 2006-Coeziune economica si sociala.


Pe aceasta schema de granturi, suma disponibila la nivel national este de 36,60 milioane EURO, din care 27,45 milioane EURO din fonduri Phare si 9,15 milioane EURO co-finantare de la bugetul de stat. Regiunea Centru va avea disponibili pentru proiecte 4,575 milioane euro, din care 3,4312 milioane sunt fonduri Phare nerambursabile. Fondurile vor fi acordate proiectelor depuse ce vizeaza sectorul gestionarii deseurilor, precum si al gospodaririi apei si a apelor uzate. Actiunile proiectelor trebuie sa urmareasca reducerea impactului depozitelor de deseuri asupra


mediului inconjurator; introducerea colectarii si transportului deseurilor in zonele in care nu a existat pana in momentul de fata sistem de salubrizare si imbunatatirea metodelor simple si eficiente de tratare a deseurilor.


In sectorul gestionarii apelor si a apelor uzate se vor finanta proiecte ce vizeaza constituirea unor sisteme de gospodarire a apelor uzate conforme cu standardele UE (proiecte de gospodarire a apelor uzate) si de imbunatatire a protectiei impotriva inundatiilor.


Cererile de finantare se vor depune pana la data de 25 aprilie 2008, orele 16,00 la sediul ADR Centru. Suma minima care poate fi solicitata pe un proiect este de 100,000 euro, dar nu mai mult 1,000,000 euro care reprezinta suma maxima, iar finantarea nerambursabila nu poate depasi 90% din valoarea totala a costurilor


eligibile ale proiectului Solicitantii eligibili sunt autoritatile publice locale romane sau asociatii legal constituite din localitati urbane si sau rurale reprezentand localitati cu pana la 50.000 locuitori.


„Aceasta schema de granturi va contribui la reabilitarea mediului, va duce la cresterea calitatii vietii si va avea un impact pozitiv asupra sanatatii populatiei. Autoritatile si institutiile regionale, respectiv locale, vor putea sa rezolve problemele de mediu apeland la propriile capacitati si aptitudini. Vedem deja in jurul nostru rezultatele acestor probleme, desi o parte dintre ele isi vor manifesta consecintele in timp. Este imperativa initierea si sustinerea acestor gen de actiuni a caror responsabilitate apartine autoritatilor locale”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.


Toate contractele cu solicitantii trebuie sa fie semnate pana cel tarziu la data de 30 noiembrie 2008 iar termenul limita de efectuare a platilor este stabilit la 30 noiembrie 2009.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.