Dupa 31 de ani

Dupa 31 de ani

0 158


Ieri s-au comemorat 31 de ani de la marele cutremur care a zguduit mare parte a Romaniei.


Atunci, in seara zilei de 4 martie 1977, in jurul orelor 21,22, in zona Vrancea s-a petrecut o miscare tectonica de 7,3 grade pe scara Richter. Unda de soc s-a intins pe directiile Iasi si Bucuresti-Zimnicea.


Bucurestiul a fost crunt lovit, in principal cladirile vechi, din centru, dar si constructii noi, prost executate.


Sub ruinele unor blocuri cu parfum istoric – se pot aminti blocurile Scala, Casata, Nestor, Continental, Dunarea – dar si a multor altor imobile, si-au pierdut viata circa 1500 de oameni, iar raniti au fost mai multe mii. Printre victime s-au aflat si multi oameni de arta si stiinta.


Din fericire, Brasovul a fost ferit de asemenea tristeti. Probabil si datorita muntilor, unda de soc nu a fost prea mare, neinregistrandu-se victime, iar pagubele materiale fiind mici si tot la cladirile vechi, mai ales din centrul istoric.


Acesta a fost al doilea cutremur ca marime din ultimii 200 de ani, de cand s-au putut culege, gratie aparaturii, si date tehnice.


Iata si celelalte patru cutremure de mare magnitudine din acesti ultimi 200 de ani:


 


26 octombrie 1802 = 7,9 grade pe scara Richter


23 ianuarie 1838 = 7,5 grade pe scara Richter


10 noiembrie 1940 = 7,1 grade pe scara Richter


31 august 1986 = 7,1 grade pe scara Richter


 


Specialistii afirma ca, in prezent, zona Vrancea nu este incarcata pentru un cutremur de mare magnitudine, adaugand insa ca niciun fenomen natural nu este ciclic. Deasemenea atentioneaza ca toate modificarile aduse in cadrul locuintelor, prin desfiintari de pereti si alte asemenea, precum si imobilele cu spatii comerciale la parter, reprezinta un grad ridicat de risc. Acelasi grad ridicat de risc il reprezinta si cladirile mai vechi, afectate de celelalte miscari seismice si insasi de trecerea timpului, si ale caror locatari refuza, din diferite motive, reabilitarea.


Se mai accentueaza necesitatea unei educari a cetatenilor, incepand din scoala, in privinta comportamentului in cazul unor asemenea evenimente.


Speranta noastra este ca Mama Natura nu se va zburli prea tare la noi, cu toate ca o meritam.


 


Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.