Bastionul Postavarilor intra in reparatii

Bastionul Postavarilor intra in reparatii

0 161

Lucrarile de reabilitare a zidurilor Cetatii Brasovului se apropie de sfarsit. Ultimul obiectiv care intra in reparatii este Bastionul Postavarilor, situat in vecinatatea magazinului Star. Importanta istorica data de acest bastion si necesitatea imbunatatirii infrastructurii turistice a Brasovului au facut necesara luarea unei decizii in vederea refacerii si includerii lui in circuitul de vizitare. Lucrarea va incepe cu consolidarea structurii de rezistenta a monumentului. Dupa modelul de la Turnul Alb, si Bastionul Postavarilor va fi acoperit, in acest sens urmand sa se realizeze o structura metalica pe care sa fie montat acoperisul de sticla. Pe interior se va construi o pasarela care va asigura accesul de la aleea de sub Tampa, ocolind bastionul. Se va face si un racord electric, in vederea punerii in valoare a monumentului pe timpul noptii, fapt care va conduce la cresterea atractivitatii turistice a aleii de sub Tampa. Ca de fiecare data cand este vorba despre un monument istoric, inainte de demararea lucrarilor s-au realizat sapaturi arheologice in interiorul lui, pentru descarcarea zonei de eventuale vestigii arheologice.


?


Lucrari din fondurile CJ


„Se va incerca pastrarea functiunii initiale a bastionului. Detaliile de executie se vor definitiva in perioada urmatoare. Structura interioara a bastionului va fi stabilita in colaborare cu experti avizati in domeniul monumentelor. Amenajarea interioara va fi pe doua nivele. In interior vor fi puse la punct mai multe spatii cu functiuni diferite, printre care si unul pentru vanzarea de suveniruri”, a explicat Emil Cirica, directorul Directiei Investitii, Urbanism Amenajarea Teritoriului de la Consiliul Judetean. Finantarea acestor lucrari este asigurata din bani prevazuti in bugetul Consiliului Judetean chiar de la inceputul anului, din momentul in care a fost aprobata lista de investitii pentru 2007. Consiliul Judetean a realizat licitatia pentru desemnarea constructorului care se va ocupa de Bastionul Postavarilor. Lucrarea va fi gata in aceasta toamna si va respecta toate cerintele impuse de reabilitarea monumentelor istorice. Dupa finalizarea acestui bastion, latura de sud-est a Cetatii Brasovului va fi refacuta in intregime. Tot in aceasta perioada se vor face lucrari de consolidare la doua turnuri de pe latura vestica a fortificatiei Brasovului, situate in zona Bastionului Graft.


?


Bastion puternic


Situat in coltul de est al Cetatii, Bastionul Postavarilor a fost unul dintre cele mai puternice puncte de aparare ale Brasovului medieval. El a fost construit si aparat de breasla aurarilor, intre anii 1450 si 1455. Acestia l-au inzestrat cu zece bombarde de la Praga, trei tunuri mici si 16 archebuze. In 1640, punctul de aparare a fost preluat de catre postavari. Construit pe patru nivele de galerii de lemn, avand forma eliptica si un diametru de 16 metri, bastionul masura 12,7 metri in inaltime. Zidurile sale aveau la baza doi metri grosime si prezentau la primul nivel gauri pentru instalarea tunurilor de calibru mic. Bastionul Postavarilor s-a pastrat relativ bine pana in zilele noastre, fiind consolidat in anii 1961 – 1962 si renovat pe exterior in anul 2005.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.