Subventiile pentru agricultura se acorda incepand din aprilie

Subventiile pentru agricultura se acorda incepand din aprilie

0 135

In acest fel, continuam procesul de modernizare a agriculturii. Este un proces care va dura, dar care trebuie sa se bazeze pe achizitia de utilaje performante pentru lucrarea pamantului, dar si pentru prelucrarea produselor agricole de baza, astfel incat sa se realizeze o valoare adaugata cat mai mare a productiei agricole romanesti”, a afirmat primul-ministru.


La nivelul APIA Galati exista un numar de 15.000 de fermieri care vor primi deja subventiile, incepand cu luna aprilie, pentru ca cererile lor au trecut de toate etapele procedurale, a aratat premierul Tariceanu.


Primul-ministru a reamintit reprezentantilor APIA Galati de obiectivul pe care acestia si l-au propus: acela de a finaliza cat mai repede procesul de verificare a cererilor depuse de fermieri pentru acordarea de subventii. De asemenea, premierul Tariceanu a adresat un apel reprezentantilor APIA Galati si conducerii judetene a APIA sa finalizeze cat mai rapid controalele, astfel incat un numar cat mai mare de fermieri sa beneficieze de subventii.


Totodata, seful Executivului a subliniat importanta pe care o are corectitudinea completarii cererilor de solicitare a subventiei, in conditiile in care procentul de eroare la nivelul Romaniei este de 15%, in timp ce la nivelul Uniunii Europene, procentul este de 2-3%. (Procentul de eroare reprezinta raportul dintre numarul de cereri completate gresit de fermieri si totalul cererilor depuse).
Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a amintit ca Planul National de Dezvoltare a Romaniei a fost aprobat, in urma cu cateva zile, de Comisia Europeana. Prin intermediul acestuia, Romania va putea accesa fonduri in valoare de 8 milioane de euro, a declarat premierul Tariceanu, adaugand ca, alaturi de alocatiile acordate de Guvern, aceste fonduri vor contribui la modernizarea agriculturii romanesti.


Seful Executivului a subliniat ca este necesara promovarea unor politici care sa stimuleze comasarea terenurilor agricole, astfel incat sa se constituie ferme pe suprafete mari, pentru a permite trecerea agriculturii romanesti de la una de subzistenta la una performanta, europeana.


Primul-ministru a aratat ca, la nivelul UE, dimensiunea fermelor este de 20-25 hectare, in timp ce in Romania este de zece ori mai mica, adaugand ca fermele din Romania nu au viitor, intrucat nu vor fi viabile. Premierul Tariceanu si-a exprimat convingerea ca potentialul agricol al Romaniei va fi valorificat.


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.