Miting urias la Belgrad

Miting urias la Belgrad

0 145



Ieri dupa-amiaza a avut loc la Belgrad un mare miting de protest impotriva declararii unilaterale a independentei provinciei Kosovo.


In prezenta a peste un milion de participanti au luat cuvantul fruntasii sarbi, care cu totii au condamnat declaratia de duminica, exprimandu-si vointa de a nu ceda.


Pentru ca participantii sa nu aiba piedici in prezenta, a fost declarata zi nelucratoare ziua de ieri, celor din provincie asigurandu-li-se transport gratuit pe calea ferata si cea rutiera.


In acest timp ambasadele tarilor ce se simt cu musca pe caciula au fost blindate impotriva unor atacuri prin sudarea usilor de intrare si a ferestrelor de la parter, personalul parasind cladirile.


In prima faza demonstratia din fata cladirii parlamentului sarb s-a desfasurat pasnic, in prezenta steagurilor sarbe, dar si ale color apartinand Rusiei, Romaniei sau Spaniei, in semn de recunostinta pentru faptul ca aceste tari nu au recunoscut noul stat kosovar.


Voislav Kostulnica a vorbit in jurul orelor 18,15 si a subliniat ca provincia separatista apartine Serbiei si nu va fi cedata, spuse ce coincidau cu gandirea manifestantilor.


Au fost aprinse zeci de mii de torte.


Spre sfarsitul mitingului au inceput si violentele. In timp ce majoritatea se indrepta spre catedrala sf.Sava, unde avut loc mai tarziu o mare slujba in contextul demonstratiei, ambasadele Turciei, SUA, Belgiei si altor tari care au recunoscut independenta, au fost devastate.


Violentele au continuat pana seara tarziu, fortele de ordine putand cu greu sa disperseze manifestantii, cucerind cu gaze lacrimogene metru cu metru.


Din pacate au fost distruse magazine si incendiate autovehicule, fapte ce se pun pe seama extremistilor.


Cu aceasta ocazie, celor 85 de persoane ranite in cele cinci zile de dupa declararea independentei in cursul tulburarilor li s-au alaturat ieri inca circa 50.


Sa speram ca violentele vor inceta in curand, cu toate ca acest lucru este greu de indeplinit, avand in vedere mandria si orgoliul poporului sarb, care nu prea stie ce este acea faza din viata cu capul plecat.


 


Dan Bota


 


 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.