Camera de Comert upgradeaza Miorita

Camera de Comert upgradeaza Miorita

0 141

Camera de Comert Brasov se pregateste sa miroasa a branza. Dintr-o initiativa a unui departament fagarasan arondat institutiei brasovene, prestigioasa Camera va deveni mai degraba Camara de Comert cu branzeturi. Ca sa corespunda normativelor europene, ciobanii romani vor fi nevoiti sa urmeze cursuri, predate de catre ingineri calificati in cresterea oilor si medici veterinari.


Asadar Miorita merge la scoala, ca sa invete sa behaie in limbi straine. Desi traditia mioritica a consacrat transmiterea artei pastoritului din tata-n fiu, invatatura stramoseasca va fi adaptata cursurilor moderne. La finele perioadei de studii, chiar si doamnele interesate de transhumanta si de secretele sustarului vor primi diploma de ciobanite.


Socul implementarii cursurilor stiintifice in acareturile stanei va putea fi totusi resorbit cu usurinta intr-o tara in care cel mai cunoscut cioban al gliei poarta costume Armani si locuieste intr-un palat. Gigi Becali ar putea fi invitat – daca nu la ore, macar la balul de absolvire – in calitate de model de succes al ingineriei la stana. Cel putin versiunile inginerie financiara si imobiliara.


Se spera totusi ca ciobaneii si aspirantii la titlul de baci sa fie suficient de destupati cat sa inteleaga explicatiile savante pe care le vor primi la ore. Altminteri, obisnuiti ca mioritele? din folclor sa fie anonime, ca-n balada, sau sa se numeasca cel mult Bisisica, precum in Marin Preda, o sa fie socati la primul curs. Cand vor afla ca eroina scenei fundamentale a pastoritului romanesc este o oaie vorbitoare, upgradata prin modificari genetice si se numeste Dolly.


?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.