Pastrarea ortodoxiei in Ardeal

Pastrarea ortodoxiei in Ardeal

0 152


Istoria a consemnat presiunile facute de Vatican, cu ajutorul Regatului Maghiar cotropitor al Ardealului, asupra populatiei romane ortodoxe in sensul de a trece la catolicism. Si in legatura cu aceste presiuni poate fi amintita aceeasi atitudine si fata de etnia germana din Transilvania, dupa reforma lui Luther si, la noi, de Honterus.


In imprejurarile de atunci unii romani, mai slabi de inger sau datorita pozitiei sociale pe care au dorit sa si-o pastreze, si-au parasit religia strabuna, astfel existand si astazi in Ardeal o gramada de romano-catolici care stau bine infipti, si uneori chiar atacand, in coastele ortodoxismului.


Dar, in general populatia romana de rit ortodox s-a opus intentiilor de mai sus.


Un bastion al rezistentei s-a gasit, de-a lungul anilor de oprimare, in Scheii Brasovului. Ca marturie sta si astazi biserica Sf.Nicolae din Prund.


Pe langa spiritul romanesc de libertate si nesupunere la oprimare, scheienii brasoveni au beneficiat si de sprijinul tarinei Elisabeta Petrovna, ingrijorata de pericolul ce plana asupra ortodoxismului in Ardeal.


Tarina, fiind in legaturi amicale cu Maria Thereza, imparateasa Imperiului Austro- Ungar, a influentat-o pe aceasta din urma sa inceteze presiunile asupra ortodocsilor din Ardeal, ceea ce s-a si intamplat in mare masura.


Pe langa aceasta, tarina a sprijinit si material pe scheienii brasoveni. Astfel, pe langa daruri constituind din valoroase obiecte de cult, cum ar fi cele circa 40 de carti de cult, un frumos tabernacol din lemn si alte asemenea de gasit in altarul bisericii si in biserica, tarina a donat brasovenilor ortodocsi 3.000 de ruble, cu care acestia au inaltat turnul cu ceas al bisericii.


?


In epoca noastra moderna catolicismul nu mai are puterea si influenta din Evul Mediu asupra ortodoxiei in Transilvania. Insa a aparut un nou si mare pericol: insinuarea, prin insistenta si promisiuni si chiar ajutoare materiale, a unor secte crestine cu tot felul de ramuri, un fel de raie ce doreste sa cuprinda credinta strabuna. Si multi oameni, mai ales dintre cei necajiti, pica de fraieri si accepta o noua pseudocredinta.


In acest sens si pentru pastrarea credintei ortodoxe – problema se pune mai ales pentru Ardeal, restul tarii neputand fi inrobit spiritual – Biserica Ortodoxa ar trebui sa fie mult mai activa atat pe plan spiritual, cat si pe plan material, caci are destul cel putin pentru cei foarte saraci si necajiti.


?


Regret ca imi vine in minte o intrebare: oare este voita sa aiba asa ceva?


?


Dan Bota ?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.