Expozitii la Muzeul de Arta

Expozitii la Muzeul de Arta

0 147

Muzeul de Arta Brasov cuprinde o galerie nationala de arta plastica la etajul cladirii, o sectie de arta decorativa romaneasca si straina la subsol, iar la parter sunt organizate lunar expozitii temporare cu caracter national. Bilunar, in sala mare de la parter se organizeaza concerte, recitaluri, lansari de carte, etc.


La sala Arta, situata pe str. Muresenilor nr. 12 sunt organizate expozitii cu caracter local, la interva de 2-3 saptamani.


Galeria Nationala cuprinde lucrari care ilustreaza evolutia artei romanesti de la anonimii transilvaneni din secolele XVII-XVIII pana la creatiile unor artisti contemporani. Remarcabila prin valoarea sa este colectia Nicolae Grigorescu, a doua ca marime din tara. La subsolul muzeului este amenajata expozitia de Arta Decorativa Europeana si Orientala, ce infatiseaza vizitatorilor piese de portelan si sticlarie produse in vestitele manufacturi de la: Meissen, Delft, Sevres, Capo di Monte, Murano si atelierele din tara.


?


Colectia Nicolae Grigorescu


In primele doua sali de la etaj este expusa colectia Nicolae Grigorescu (1838-1907), a doua ca marime din Romania. Directorul Muzeului de Arta Brasov, Bartha Arpad, care este si sculptor, grafician si pictor, cu 20 de expozitii personale, reaminteste iubitorilor de arta ca marele pictor Grigorescu este socotit fondatorul picturii romanesti moderne. Receptiv la nou, Grigorescu a fost influentat de scoala de la Barbizon si partial de impresionism, sincronizandu-se cu ultimele evolutii din arta europeana. Pasionat peisagist, a introdus in arta romaneasca pictura in plen-air. S-a oprit cu predilectie la motive pitoresti extrase din universul rural. Lucrarile sale emana un aer vesel si optimist. Colectia merita vazuta de cei pasionati, fiind expuse 34 de piese, unele purtand ramele originale.


In depozitele Muzeului de Arta din Brasov se afla un patrimoniu inestimabil, constand in 3.800 de piese, majoritatea picturi si o alta parte care consta in grafica.


?


O noua expozitie


Pana pe data de 17 februarie, brasovenii mai au ocazia sa viziteze expozitia fotografului brasovean Mihai Moiceanu, „Himalaya – oameni si munti”, o calatorie subiectiva intr-o tara a contrastelor, dar si a tolerantei, a diversitatii si a unicatelor.


Incepand de saptamana viitoare, mai exact de miercuri, 20 februarie, publicul brasovean va avea ocazia sa viziteze expozitia „Legaturi de sange/In the blood, organizata de Muzeul de Arta Brasov in colaborare cu Ordinul Arhitectilor din Romania – filiala Brasov, Covasna, Harghita. Expozitia prilejuieste un dialog peste generatii intre George Matei Cantacuzino, unul dintre marii arhitecti din perioda interbelica, si nepoata sa Ilinca Rowell-Cantacuzino, artist plastic din Marea Britanie. Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri,? 20 februarie, orele 14.00, la sediul Muzeului de Arta din B-dul. Eroilor nr. 21. Expozitia va fi deschisa publicului de marti pana duminica intre orele 10-18. Pretul unui bilet de intrare este de 3 lei.


?


Contact


Adresa: Bdul Eroilor, nr. 21 Brasov


Telefon 0268.477.286; Fax 0268.475.172


?


PROGRAM DE VIZITARE??


Muzeu: zilnic 10.00-18.00 (luni, inchis)


Sala Arta: zilnic 11.00 -17.00 (luni, inchis).


?


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.