Reabilitarea muntelui Tampa

Reabilitarea muntelui Tampa

0 154

Se poate spune ca muntele Tampa este inconjurat de municipiul Brasov. De sute de ani strajuieste? neclintit orasul, ba chiar numele acestuia se trage de la cetatea care, candva, prin anii 1.000, se afla in seaua muntelui.


Dar Tampa nu are numai istorie, ci este o rezervatie naturala de mare insemnatate, prezentand raritati in ale florei, nemaiintalnite in lume, precum si un loc de recreere si turism la indemana brasovenilor si nu numai.


Ca sa ajungi pe Tampa ai, in principal, cinci cai de acces: poti urca din partea sudica pe un drum pe care intalnesti si scari cioplite in piatra, alt drum este cel cu binecunoscutele serpentine, un altul pleaca de la troita care strajuieste biserica sf.Nicolae, apoi este cel pornind din cartierul Racadau si ultimul, cel mai usor de parcurs, este cel cu telecabina.


Tampa este singura rezervatie peisagistica aflata in mijlocul unui oras.


Muntele are 960m inaltime, la care se pot adauga 80m turnul de televiziune


Dar, ca orice lucru frumos si placut, si Tampa mai trebuie sa fie ingrijita si cosmetizata. Si in trecut se mai facea cate ceva, mai ales datorita iubitorilor de munte si natura brasoveni, dintre care se detasaza Carol Lehmann, sub a carui indrumare au participat, la amenajari de trasee si alte lucrari necesare, generatii de liceeni brasoveni.


Avand in vedere importanta muntelui in viata brasoveana, autoritatile de resort locale vor trece, incepand din luna martie, la o actiune de cosmetizare generala, cu indepartarea arborilor cazuti – atentie, nici macar acestia nu pot fi luati oricum, ci doar cu aprobari, datorita regimului special al muntelui ! – cu refacerea si marcarea traseelor turistice, cu amenajearea de locuri de popas, cu infiintarea unui mare bazin de apa ingropat, spre a nu strica estetica muntelui, cu reamenajarea drumului ce porneste din Racadau pentru autovehicole.


Un inceput a fost facut, cu ajutor financiar olandez, in anii 2006-2007, iar pentru viitoarele actiuni se asteapta bani si de la autoritatile locale, precum si de la cele centrale.


Si pana acuma s-a apelat, in cadrul lucrarilor de igienizare, la ajutorul voluntar al elevilor din scolile generale, existand in acest sens o colaborare permanenta cu Scoala nr.9, elevii adunand de pe munte si de la poalele sale zeci de tone de gunoaie lasate de turisti inconstienti si lipsiti de civilizatie.


Este binevenita intentia de reabilitare a muntelui Tampa, atat pentru cele 450 de specii de plante ocrotite, cat si pentru fauna ce il populeaza, constand din cerbi si capriori, lupi, vulpi, binecunoscutii ursi, o serie intreaga de pasaret si sumedenie de animale mici.


Iar peisajul a atras si a dus vestea acestui munte din mijlocul orasului atat in tara, cat si in multe locuri de pe mapamond.


?


Dan Bota?????


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.