Primavara si alergiile

Primavara si alergiile

0 148

Se stie ca, odata cu ateniile de primavara, multi oameni sunt loviti si de alergii – la prima vedere niste fleacuri – care creaza neplaceri respectivilor, cum ar fi stranutul, lacrimarea ochilor si urticarii.
Unul din principalii cauzatori de alergii, mai ales sub forma de stranut, este polenul plantelor, acesta fiind celulele masculine ale plantelor. Acesta este , de cele mai multe ori, luat de vant – prima data de la copaci, apoi, aparand si florile, de pe acestea – si purtat chiar pana la peste 3.000 de metri. Astfel polenul, printre altele, ajunge sa fie inspirat de om, la unii caile respiratorii fiind mai sensibile si ajungand, prin aceasta, sa fie iritate, provocand stranut si lacrimarea ochilor.
Un alt alergen, gasit si in casa, in locuri mai umede (bai, beciuri, incaperi cu igrasie) este mucegaiul. Este drept ca acesta, in exterior, se manifesta mai ales spre sfarsitul verii si toamna, dar apare si primavara, odata cu trezirea naturii. Sporii de mucegai – o cantitate impresionanta: circa 250.000 pe un cap de bold – provoaca aceleasi simptome ca si polenul.
Bolnavii de astm – mai ales, dar si altii – pot fi afectati si de proteinele din saliva sau urina animalelor cu par. Ele ajung in aer pe multiple cai, unele poposind in ochi, in nas sau chiar in plamani.
Alt alergen il reprezinta niste microorganisme din familia paianjenilor, caci au opt picioare. Se intalnesc si in casele noastre, in locurile unde s-a adunat praf – covoare, asternuturi etc. – si provoaca de multe ori neplaceri respiratorii.
Alti cauzatori de alergii, de intalnit in tot timpul anului, sunt anumite alimente , la consumul carora sistemul imunitar al consumatorului reactioneaza, provocand urticarii, eczeme, astm sau probleme gastrointestinale.
Si unele insecte, trezite la activitate odata cu venirea primaverii, pot provoca alergii. Cele mai cunoscute si mai des intalnite la noi ar fi albinele, viespile, bondarii sau unele specii de furnici, ale caror intepaturi pot declansa socuri anafilactice, aceste intepaturi afectand, totusi, un numar mai mic de indivizi decat ceilalti alergeni.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.