Vointa poporului, vointa lui Basescu

Vointa poporului, vointa lui Basescu

0 144


Dupa ce presa a reeditat declaratiile lui Basescu potrivit carora a incendiat 37 de nave in Portul Rouen si dupa ce a fost dovedit de profesor in ale terorismului (nici trompeta prezidentiala Elena Udrea nu neaga hotarat, ea multumindu-se sa (se) intrebe: si daca a fost ce? Nu scrie ca ar fi facut ceva), Traian Basescu s-a gandit sa iasa din tufisul dosarelor in care si-a agatat reputatia la luminisul uninominalului.


Dar dupa ce s-a dedulcit la mape profesionale, presedintele dovedeste oarece dificulati in abordarea adevaratelor probleme ale tarii, care in opinia sa ar fi trei, nu, nu Luca si Matei ci uninominalul si poporul.? In interpretarea sa, intrucat 80% din cei 10% care au varat in urne buletine referitoare la uninominal s-au pronuntat pentru introducerea acestui sistem de vot, Basescu se adreseaza liderilor de partide intr-un inconfundabil stil epistolar, rugandu-I sa respecte vointa “poporului”. Care popor? American? Ca poporul roman a spus da in procent de 8%. Noroc ca presedintele stie sa nuanteze, el se refera la cei activi, adica cei care s-au exprimat in legatura cu referendumul.


Trecand peste asazisa vointa a poporului, nu putem sa nu remarcam nevoia continua a presedintelui de-a se pune de-a curmezisul “celor 322”. Basescu este nemultumit de varianta de Lege privind uninominalul, agreata de parlamentari si incearca sa convinga liderii de partide sa fie de acord cu uninominalul sau, care ar permite cetateanului sa se prezinte asupra fiecarui candidat in parte (ca de buna seama cetateanul ii va cunoaste pe toti candidatii si se va putea pronunta in cunostinta de cauza).


Dar iata ce scrie Basescu in scrisoarea catre Mircea Geoana:


Sistemul proportional, oricat de „mixt” ar fi acesta, ii priveaza pe romani de un drept elementar: acela de a decide daca acorda increderea fiecarui candidat, in parte. Acest sistem este exploatat de politicieni care se ascund unul in spatele celuilalt si toti in spatele siglei de partid.


Sistemul uninominal majoritar permite alegatorilor sa stie exact pentru cine voteaza. Sa stie, spre exemplu, ca un lider de partid locuieste intr-o vila de la Regia Protocolului de Stat pentru care plateste o chirie simbolica, sperand sa o cumpere prin negociere directa, pe baza unei legi adoptata de Guvern si deja declarata neconstitutionala. Este un sistem care permite alegatorilor sa sanctioneze acei lideri care sustin dimineata, prin voturile lor, un guvern minoritar, pentru ca seara, la televizor, sa pretinda ca sunt in Opozitie.


Conform Constitutiei, prin referendum poporul roman isi exprima „vointa”. Nu opinia sau parerea. La un act al vointei suverane se raspunde cu fapte, nu cu vorbe.”


In privinta faptelor nu sunt acord, desi se zice ca sunt preferate vorbelor, la cat de bine s-a descurcat pana acum Presedintele as prefera mai putine fapte.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.