TARICENIZAREA AUTOMOBILISMULUI

TARICENIZAREA AUTOMOBILISMULUI

0 171


Anul trecut s-a implinit un deceniu de cand, printr-un Ordin al Ministrului Transporturilor, nu se inmatriculau in Romania automobile mai vechi de opt ani si care sa nu fi indeplinit conditiile tehnice antipoluare „Euro 2”! Introducandu-se mai apoi si obligativitatea conformitatii cu „Euro 3” la toate automobilele din import, lucrurile intrasera in firescul lor, protejand piata romaneasca de aparitia „rablelor” occidentale si de respectarea unor norme antipoluare la nivel european.


Dar de vreo cinci ani, si mai ales dupa instalarea Guvernului Tariceanu, conditiile elementare in domeniu, de protectie a mediului, au inceput sa fie calcate in picioare, prin introducerea unei taxe suplimentare sau majorarea celei existente in plata. Asa a aparut abuziva Taxa de prima inmatriculare, sustinuta cu nerusinare chiar de premierul Tariceanu!


Nerusinarea pleaca de la faptul ca domnia sa, cunoscut dealer auto si fost presedinte al APIA (Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme), din fotoliul de prim ministru a declansat o intreaga campanie de protejare a intereselor grupului de importatori pe care ii reprezinta. Pe toate canalele media, diversi reprezentanti ai APIA nu mai aveau loc pe ecrane si in prima pagina a ziarelor pentru a „promova” o taxa de dansii inventata: Taxa de prima inmatriculare!


Printr-un lobby sustinut de sub pulpana primului ministru, astfel s-a impus aceasta taxa pentru a face, practic, imposibil importul de autoturisme second-hand la preturi cat de cat acceptabile… Sigur, intr-un fel se sarise calul.


Atata doar ca aceasta bariera pusa in calea importului de „gunoaie auto” din Uniunea Europeana – exact cum procedasera si alte tari precum Polonia, Ungaria, chiar Cehia si Slovacia! – i-a calcat direct pe bataturile propriilor interese, pe marii constructori din UE si deopotriva, pe „europeanul” de rand.


Dar noua cine ne mai cumpara rablele?, s-au intrebat acestia cu indignare, facand apel la diverse tertipuri ale libertatilor de achizitie a unor produse de pe piata europeana.


Direct interesati sa scape de generatiile expirate de autoturisme (celebrele second-hand), oficialii din tarile Occidentului au spus stop! Ba chiar Romania a fost acuzata de subminarea sistemului unitar de taxare a poluarii si discriminare comerciala. I-auzi, ia, comedie!


Luand pozitia de drepti, Guvernul Tariceanu a schimbat radical… modificarea. Cele mai mari taxe de asa-zisa poluare sunt aplicate acum automobilelor noi (chiar si de trei ori, la masinile cu cilindree mica!!!), urmand ca aceasta sa scada pe masura invechirii.


Din pacate, doar vinul cand se invecheste, devine mai bun, motorul de automobil, dimpotriva, poluand mai accentuat pe masura trecerii timpului si a… uzurii corespunzatoare. Au fost scazute, insa, pana aproape de anulare, taxele aplicate automobilelor second-hand, ceea ce asigura toate „conditiile” ca Romania sa devina, in viitorii ani, cimitirul de masini al Europei.


Sigur ca reprezentantii APIA, pe buna dreptate au sarit acum ca arsi in fata acestei ineptii europene! De exemplu, Taxa de prima inmatriculare a unui autoturism Logan nou va sari de la 160 la 420 lei, iar la alte masini noi, din import, in functie de cilindree,? taxa poate trece de 1.000 lei! Si iata cum lobby-ul APIA, care a venit anul trecut cu ideea introducerii acestei Taxe de prima inmatriculare, s-a intors, prin „smecheria” UE, impotriva propriilor interese comerciale…


Ca sa-i mai „imbuneze”, Guvernul Tariceanu ne anunta sporirea de trei ori, anul acesta, a numarului de masini incluse in Programul Rabla. Facem insa urmatoarea observatie: in loc ca aceasta taxa sa fie suportata de catre importatori, aceasta este scoasa de la buget, din fondurile Ministerului Mediului. Deocamdata este vorba de 30 milioane de euro, acordate discriminatoriu numai cumparatorilor care detin masini mai vechi de 12 ani. Dar o familie tanara, care nu a mai avut o masina pana atunci, de ce sa plateasca aceasta Taxa absurda de prima inmatriculare, iar alti 30.000 de potentiali cumparatori, dimpotriva, sa primeasca un cadou, fara nici o motivatie, de 1.000 de euro?


Intr-adevar, astfel de forme de incurajare pentru eliminarea din trafic a masinilor poluatoare, exista in cateva din tarile dezvoltate. Dar are, in prezent, Romania puterea financiara de a suporta un asemeneal lux, in conditiile cand, prin noile taxe, se incurajeaza, la import, tot rable, dar din Occident, mai vechi de 10-12 ani? Chiar am innebunit cu totii si nu vedem aceasta jenanta smecherie de furt din buzunarul contribuabilului, prin care sunt avantajati direct importatorii de masini? Daca asemenea taxe au o motivatie, la productia de alcool, de tutun ori de armament, chiar o sa ajungem sa introducem o „taxa” si pe fiecare franzela? Caci, nu-i asa, fara paine nu poate trai nimeni in Romania!


Merci, UE, merci!


?


???????????

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.