Ceausescu si poporul

Ceausescu si poporul

0 143


Acesta era sloganul pana in decembrie 1989


Nu este cazul sa intru in amanuntele epocii ceausiste, voi incerca doar sa punctez, ca tot s-au implinit sambata 90 de ani de la nasterea sa, cateva pareri despre acea perioada.


Tipul se pare ca era unul din putinii convinsi de ideologia comunista si de binefacerile ei, caci restul din jurul sau erau obisnuitii latrai in goana dupa avantaje. Si nu se poate spune ca nu a aparat si inaltat Romania pe plan extern in prima perioada a “domniei”, fiind sincer apreciat de marile puteri. Iar tara incepuse sa prospere imediat dupa venirea sa la putere, in 1965, poate si pentru ca a urmat linia impusa de Gheorghiu-Dej in ultima zvacnire a vietii sale de dupa inchiderea robinetelor spre Uniunea Sovietica. Oricum, viata dovedea oarece prosperitate si libertate, cu punct culminant prin dezicerea de invazia din Cehoslovacia. Se putea trai decent cu un venit relativ mic.


Dar l-a muscat sarpele sa-l viziteze pe chinezul Mao Tse Dun si sa se ia dupa el. Asa ca au inceput sa fie, stupid, ingradite libertati care dadeau pace sufleteasca poporului. Si, pe baza unor nemultumiri aparute ca reactie logica, a mai intervenit influenta acaparatoare? a Elenei Ceausescu, cea care, cu rautatea si dispretul infipte in suflet, din nastere, a inceput sa-l transforme in paiata sa spre oprimarea poporului.


Fiind rau sfatuit in alegerea binelui, Ceausescu a ajuns sa fie urat de popor )nu mai vorbesc de zgripturoaica) si sa traiasca parca in alta lume, rupta de realitate.


Zvacnirea cu platitul datoriilor externe, facute tot relelor sfaturi primite,? adancit si mai mult vagauna care il despartea de popor.


Astfel s-a creat momentul propice rasturnarii si uciderii sale – acela nu a fost proces, ci mascarada – si a consoartei, in contextul international, care nu a ajutat Romania pentru o pozitie sigura pe plan mondial, ci a afundat-o mai rau in dependenta ucigatoare pentru demnitate.


Acuma, dupa 18 ani de la caderea sa si datorita situatiei politice si mai ales economice a multora dintre noi, sunt destui care-l regreta. Este o nostalgie izvorata din nesiguranta zilei de maine, creata de actuala clasa politica, rezultata tot din ideologia cateilor ceausisti. Varianta nu poate fi contestata, dar este discutabila.


La fel ca si respingerea si condamnarea sa totala, inversunata si agreata de oportunisti, fara cercetarea cauzei care a dus la efect.


Oricum, povestea este de domeniul trecutului si, ca buni crestini, sa-I dorim ca Dumnezeu sa-I ierte pacatele, daca va socoti de cuviinta.


?


Dan Bota?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.