In Germania tragedie, in Romania statistica

In Germania tragedie, in Romania statistica

0 164


Pe un site cu maxime am gasit o interesanta cugetare atribuita lui Stalin: daca moare un om este o tragedie, daca mor cateva mii e statistica. Cugeterea se potriveste de minune cu privirea trist albastra cu licariri de stele, aruncata de oficialii UE spre Germania.


Sarmanii cetateni germani din Bochum, au ramas fara 2300 de locuri de munca!De ce ? Afurista de piata libera, de economie competitiva ce le-a dat germanilor un beeep lung si strident.


Privind episodul Bochum strict din punct de vedere social, da, e o tragedie ca 2300 de oameni raman pe drumuri fiindca reprezentantilor firmei Nokia, dupa ce vor fi mesterit tabele in excel le-a dat ca profitul al fi mai mare la Jucu.


Privita din punct de vedere economic, decizia celor de la Nokia este corecta. Din punct de vedere politic, nu vad motivul profundei tristeti a lui Guenter Verheugen: o fabrica se muta dintr-o euroregiune intr-o alta euroregiune, ba chiar dintr-o euroregiune bogata intr-una saraca spre a reduce decalajul de dezvoltare. Pai asta-i chiar motiv de bucurie!


Pe de alta parte sa vorbim si de statistica, de tragedia nemtilor am vorbit.?Peste 2.300.000 de romani, de peste o suta de ori mai multi decat in cazul fabricii din Bochum au ramas pe drumuri si s-au relocat pe santierele Europei. Si pe obrazul Bruxellesului n-a curs nicio lacrima. Ba chiar a fost conditie in tratatul de aderare sa inchidem marile fabrici, sa le vindem, ca doar nu ne puteam pune cu economia de piata! Asa s-a ajuns la Tractorul UTB de pilda sa plece vreo 10.000 de oameni si sa mimeze bietul Nastase privatizari ba cu italienii, ba cu indienii, numai sa nu se supere Verheugen! La Roman au fost disponibilizati vreo 20.000 iar la Rulmentul vreo 10.000 si tot asa, ca sa ma refer doar la Brasov. Si n-a calcat nimeni tratatul de aderare in picioare, desi au fost cazuri de oameni care, disponibilizati la o varsta inaintata, fara perspective si-au pus capat zilelor!


In Germania e fierbere mare pentru cele 2300 de disponibilizari! De la Vladica la Opinca toti se jura ca nu mai pun urechea la Nokia, ca sa vada finlandezii ce pierd! Vax! Scade media de varsta a utilizatorilor de celulare in Romania si acoperim noi procentul de renuntari din Germania. La clasa I e deja rusinos sa n-ai mobilul pe banca si e si mai rusinos daca e vreo marca mai parlita! Nokia e OK. N-am adate la indemana privind numarul de scolari, ca v-as demonstra ca finlandezii nu vor incheia anul cu pierderi!


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.