Justitia i-a pozat lui Salvador Dali

Justitia i-a pozat lui Salvador Dali

0 158

„Justitia e oarba” este cel mai raspandit diagnostic pus duduii cu talerele. Intimatilor care au avut de-a face cu ea, dar si celor care n-au vazut inca un tribunal pe dinauntru, li se spune permanent ca doamna sufera de cecitate. Desi, dac-ar fi s-o judecam dupa prestatii, ceva-ceva tot vede prin panza care-i acopera ochii.


??????????? Asa cum ne placea tuturor sa trisam in copilarie la baba-baba oarba, cand pretindeam ca nu vedem nimic prin naframa cu care ne lasam legati la ochi, desi distingeam perfect siluetele tovarasilor de joaca, si Justy doar face pe oarba intr-un joc de-a v-ati-ascunselea la scara nationala.


Adanc implicata in batalia dintre cele doua Palate, dintre partida Basescu si clica Tariceanu, Justitia a iesit tare sifonata.


Mesterii sculptori si artistii penelului, cand vor mai primi vreo comanda de reprezentare in piatra sau pe panza a duduii, vor fi nevoiti sa modifice canonul estetic pe care l-au mostenit de la inaintasi.


S-a dus imobilitatea hieratica a celor doua talere, sustinute in echilibru impartial de divinitatea legata la ochi, cu care ne-au obisnuit creatiile clasice.


Urmatoarea ipostaza va fi, cu siguranta, mult mai dinamica, in acord cu agitatia justitiara din tara.


In locul formelor proportionale si unduioase ale Antichitatii, vad o matroana nadusita, care si-a ridicat de pe ochi bandana pana pe fruntea lac de sudoare, in timp ce imparte dreptatea cu amandoua talerele.


Zdrang!!! cu stangul, de se cutremura din temelii instantele, fanii Monicai Macovei, ai presedintelui si ai DNA.


Zdrang!!! cu dreptul, de cade tencuiala de pe cladirea CSM-ului si se infioara partizanii Chiuarului, Noricai si ai premierului.


Desi compenseaza din plin la capitolul autenticitate, femela vanjoasa de la Justitie risca sa nu primeasca note de trecere la impresia artistica.


E clar c-ar avea, biata, nevoie de un lifting. La disperare, s-ar putea gasi si solutii mai ieftine decat chirurgia estetica.


Ce-ar fi daca, de maine, Justitia n-ar mai fi zugravita asa cum stiati pana acum si ar imprumuta alta infatisare? Nici macar una foarte noua.


Un tip pe nume Salvador Dali a nimerit, cred, cea mai potrivita reprezentare a Justitiei romanesti. Va amintiti, desigur, tabloul lui Dali, botezat straniu suprarealist „Girafa in flacari”.


Nu, nu girafa e personajul, desi n-ar strica deloc ca dreptatea sa aiba picioarele ceva mai lungi in Romania, de cand minciuna alearga la noi pe picioroange, iar adevarul n-o mai ajunge din urma, ca in proverbele optimiste romanesti. In tabloul cu girafa – care abia se distinge undeva, in spate – apare in prim plan o silueta feminina, care mi se pare cea mai buna versiune a Justitiei de la noi. Remarcati sertarele multiple de pe picior – imaginea perfecta a arhivei justitiare mioritice, a carei feronerie este actionata de comanda politica.


Abia il inchizi pe cel cu dosarul de cadre al Monicai Macovei ca se deschide sertarul cu mapa profesionala a Noricai Nicolai.


Nici nu descuie bine presedintele raftul cu dosarele celor opt fosti si actuali ministri propusi spre trimitere in judecata ca iese din balamale trecutul magistratilor unsi in functii de catre seful statului.


Nu cautati in imagine sertarul cu dosarul lui Traian Basescu.


Nici Dali n-a avut suficienta imaginatie cat sa-l strecoare aluziv in tablou.


Cat despre Flota, preferintele pictorului catalan s-au oprit la caravelele lui Columb.


?


Vifor Rotar


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.