Proiect de lege proromanesc

Proiect de lege proromanesc

0 168


Dan Voiculescu, seful spiritual al conservatorilor, a propus, cu nu mult timp in urma, un proiect de lege care sa oblige pe etnicii maghiari cu cetatenie romaneasca si traind pe pamant romanesc, dar necunoscand limba romana, sa invete in timp de doua luni sa vorbeasca limba oficiala a tarii in care traiesc.


Se intelege aproape de la sine ca, datorita larghetei – sa-i zicem mai bine blegiei, sau intereselor politice? – tuturor celor trecuti postrevolutionar pe la guvernare, s-a gasit imediat vocea Uniunii Civice a ungurilor care sa protesteze, chiar si la organele europene.


Nu am o parere prea grozava despre Dan Voiculescu si comportamentul sau politic, dar subscriu din tot sufletul acestui proiect de lege. Si nu sunt singurul. Daca celelalte minoritati traind in Romania isi vad de treaba in sanul comunitatii lor, pastrandu-si limba si identitatea culturala si alte obiceiuri – am trait printre germani, turco-tatari si bulgaro-sarbi, lamurindu-ma in aceasta privinta – dar cunoscand limba tarii in care traiesc de nu ii poti deosebi de romani si punand osul la bataie pentru o viata comuna cat mai buna, iata ca ungurii nu vor nici in ruptul capului sa faca acelasi lucru normal pentru o gandire sanatoasa, mai ales in tinutul asa-zis secuiesc, pe care il vor si autonom, adica stat in stat.


Ar fi cazul ca acest proiect de lege sa fie trecut prin Parlament fara prea multe discutii, iar acele uniuni maghiare culturale sa-si scoata nasul din politic si Justitia Romana sa le limiteze accesul la cat li se cuvine.


Caci in nicio tara civilizata – vesteuropeana sau de peste ocean – nu se permite acest circ.


Din pacate slabiciunea si meschinele interese ale politicienilor nostri permit asemenea tendinte de a fi mai egal in egalitatea prevazuta de Legea fundamentala. Dar sper ca, in acest caz, ratiunea va invinge pana la urma.


?


Dan Bota??

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.